Hogere dollar stimulans voor stijgende beurs

ROTTERDAM, 28 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs is na een aarzelend en lager begin weer omhoog gegaan. Volgens handelaren nam de handel gaandeweg de ochtend in omvang toe. De Amsterdamse graadmeter AEX lag aanvankelijk iets beneden het slotpeil van gisteren, maar tegen het middaguur stond de index op een winst van 1,15 punt op 619,55.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse beurs waren gisteren over een breed front fors gedaald. Het Damrak reageerde daarmee op de daling van Wall Street. Beleggers grepen die daling aan om winstnemingen te nemen. Handelaren spraken gisteren nog van “een normale correctie” na de stijgende koersen in de afgelopen weken. Maar vandaag meenden zij dat Amsterdam en andere Europese beurzen onder invloed van een hogere dollar en betere obligatiekoersen nu weer hogere regionen opzoeken. Het ziet er volgens hen voor de rest voor de week dan ook redelijk goed uit. Koninklijke Olie dempte de stemming. Het fonds stond laat in de ochtend nog op een verlies van 2,40 op 285 gulden. Een aanvankelijk behoorlijk verlies voor Ahold, die woensdag met hoge winstcijfers kwam, schrompelde in tot 80 cent op 95,60. Akzo mocht 2,70 vooruit naar 225,90, DSM 1,90 naar 164,20 en Hunter Douglas en Hagemeyer ieder 1,90 naar respectievelijk 112,90 en 136,80. Randstad lag gevraagd met een vooruitgang van 4,20 naar 128,70. Nutricia won 1,50 op f261,80. Een gulden winst was weggelegd voor fondsen als KLM, Philips, Vendex en uitgever Wolters Kluwer.

De dollar was wat hoger. In New York lag de koers tegen het einde van de handel op 1,7130. Dinsdag was dat 1,7105. Eerder op de dag in Amsterdam sloot de koers op 1,7090. Vandaag is het in de VS Thanksgiving Day. Veel markten zijn dan gesloten, met als gevolg dat er ook de dag daarna niet veel handel zal zijn. Morgen is de effectenbeurs dan ook maar een halve dag open.

De dollar opende in Amsterdam op 1,7135 gulden.

NEW YORK Gisteren zijn de aandelenkoersen op de New-Yorkse effectenbeurs voor de tweede dag achtereen gedaald. Net als op dinsdag waren het winstnemingen die de beurs naar beneden haalden. De Dow Jones-index zakte met 29,05 punten tot 6499,36.

In eerste instantie waren de aandelen wel wat hoger. Dat was in navolging van de obligaties, die positief reageerden op de berichten dat de Japanse economie traag aan het groeien is. Dat maakt Amerikaanse stukken aantrekkelijker dan Japanse. Het hogere koerspeil was voor beleggers extra aanlokkelijk om te verkopen, omdat ze langzamerhand wat angstig worden door de sterke koersstijgingen van de laatste paar weken. De beursindex is vanaf 5 november met ruim 500 punten omhoog gegaan.

De eerder op de dag bekendgemaakte gegevens hadden per saldo weinig tot geen invloed op de beurshandel. De orderontvangst bij de Amerikaanse producenten van duurzame goederen was groter dan verwacht, maar daar stond tegenover dat de economische groei van de VS in het derde kwartaal in een eerste herziening wat kleiner uitgevallen bleek te zijn.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio drukten vooral winstnemingen de Nikkei-index van 225 fondsen diep in het rood. Het verlies liep op tot 309,75 punten (1,45 procent) op 21.035,54. De omzet kwam uit op 310 miljoen aandelen. De aandelen Honda Motor werden het meest verhandeld.