Helmond Sport klopt NAC bij het nemen van strafschoppen

ROTTERDAM, 28 NOV. Behalve Ajax verkeert ook NAC in een sportieve crisis. Trainer Rijsbergen voorspelde voor aanvang van de bekerwedstrijd tegen Helmond Sport dat de nummer zestien van de eerste divisie problemen zou opleveren voor zijn ploeg. Dat bleek geen gewaagde voorspelling. Brusselers bracht NAC nog op voorsprong. Saillant was vervolgens dat de gelijkmaker van Helmond Sport van Gerritsen was, een ex-speler van NAC. Helmond nam daarop de strafschoppen beter (5-3).

De meeste toeschouwers zaten gisteravond in de Koel te Venlo, ruim 10.000, waar bekerhouder PSV op bezoek ging bij VVV. De ploeg van Advocaat won makkelijker dan de cijfers doen vermoeden, met 2-1. PSV had in het eerste half uur al op een 4-0 voorsprong kunnen komen. Pas in de veertigste minuut opende de lijstaanvoerder de score door een schot van uitblinker Luc Nilis. Kort na de hervatting vergrootte PSV de marge dankzij een solo van invaller Boudewijn Zenden. Hofman gaf VVV weer een beetje hoop (2-1). Daar bleef het echter bij. Advocaat gaf Van der Weerden en Petrovic op het middenveld een kans. Het duo maakte de keuze niet waar.

In de overige confrontaties tussen clubs uit de ere- en eerste divisie won steeds de hoger geklasseerde, zij het soms met moeite: De Graafschap bij Telstar (0-2), Willem II bij Cambuur (0-2), RKC in Veendam (1-2), FC Groningen in Emmen (0-3), NEC bij RBC (3-4), Vitesse thuis tegen Eindhoven (3-2), AZ thuis tegen Go Ahead (4-1) en Heerenveen in Friesland tegen TOP Oss (3-2). De laatste wedstrijd was de enige waarin de beslissing viel via de sudden death, na een doelpunt van Sier.

Er was slechts één duel tussen twee clubs uit de hoogste klasse. FC Twente versloeg op het Kasteel Sparta met 1-0 door een doelpunt van Bosman. Bij RBC-NEC boog Van Eijkeren een achterstand van 3-2 om door twee strafschoppen: 3-4.

De drie overgebleven amateurclubs verdwenen uit het toernooi. SC Feyenoord, dat FC Utrecht en Sparta 2 had uitgeschakeld, verloor met 1-0 in Volendam. De Baronie, dat oorspronkelijk thuisrecht had, mocht om redenen van veiligheid op bezoek bij de betaalde afdeling van Feyenoord en ging voor 2.031 toeschouwers in de Kuip onderuit met 2-0. Katwijk was op Kaalheide vrij kansloos tegen Roda JC (6-2), dat onder de nieuwe trainer Martin Jol nog niet heeft verloren.

Nog één wedstrijd resteert: FC Zwolle-Fortuna Sittard is zondag. De loting voor de achtste finales is vanavond.