Falko Zandstra start eigen sponsorploeg

ZEIST, 28 NOV. Falko Zandstra heeft zich losgemaakt van de schaatsbond KNSB. De 24-jarige oud-wereldkampioen schaatser tekende gisteren een contract met het softwarebedrijf Unit 4. Het bedrijf zal de Fries sponsoren tot aan de Olympische Spelen in Nagano in 1998. Zandstra's team bestaat uit privé-trainer Sjoerd de Boer en krachttrainer Gerard Meijer.

Zandstra had een jaar geleden plannen om met wereldkampioen Rintje Ritsma een alternatieve ploeg te beginnen, maar koos destijds voor de financiële zekerheid van het KNSB-contract. De manier waarop de bond de schaatser de afgelopen seizoenen heeft behandeld “noodzaakt” hem echter in navolging van Ritsma en Bart Veldkamp zijn eigen weg te gaan. “Als de KNSB een topsporter na zes jaar op deze manier afschrijft, ken je de consequenties”, zei Zandstra gisteren. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan vertrouwen van de bond na zijn teleurstellende prestaties van het afgelopen seizoen. De sponsor heeft dat vertrouwen wel en stelt Zandstra in de gelegenheid zich voor te bereiden met zijn privé-trainer De Boer.

Directeur Ouwinga van het softwarebedrijf meldde zich begin oktober bij Zandstra, die de onderhandelingen door zijn vader liet uitvoeren. Volgens vader Zandstra vormt de sponsoring geen gevaar voor de overeenkomst die de KNSB nog heeft lopen met de schaatser tot de Nederlandse kampioenschappen op 21 en 22 december. “Van een contract is in onze ogen geen sprake. Sinds Falko niet meer in de kernploeg rijdt krijgt hij per maand uitbetaald, dus wij kunnen ook per maand opzeggen.”

Volgens de vader van de schaatser is het Zandstra junior niet om het geld te doen. Wel omdat hij zijn eigen programma wil volgen met trainer Sjoerd de Boer. “Het bedrag dat hij nu krijgt is kleiner dan dat wat hij bij de KNSB kan verdienen. Wij willen niet het onderste uit de kan”, zegt vader Zandstra. Bij de KNSB kreeg zijn zoon voor een periode van drie jaar een basisbedrag van 38.000 gulden. Zandstra senior verwacht geen problemen met de bond zoals Ritsma die had. De wereldkampioen wilde in zijn sponsorpak schaatsen tijdens internationale wedstrijden.

Zandstra werd een half jaar geleden wegens teleurstellende prestaties en gebrek aan discipline uit de kernploeg van bondscoach Henk Gemser gezet. In het gewest Friesland moest de schaatser zich op het seizoen voorbereiden. Vorige week was hij niet geselecteerd voor de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Komend weekende schaatst hij wel in Heerenveen de 1.500 meter. “Een rechtzettertje van de bond”, meent Zandstra. Wie hem zal coachen moet deze week in een gesprek worden uitgemaakt. Zandstra wil het liefst worden begeleid door De Boer, maar kan zich voorstellen dat de KNSB hem dwingt toch met Gemser in zee te gaan.