EU: etiket voor transgeen voedsel

BRUSSEL, 28 NOV. Op de verpakking van genetisch gemanipuleerde voeding moet voortaan een speciaal etiket komen om de consument over de herkomst te informeren.

Een commissie van het Europees Parlement (EP) en de Ierse voorzitter van de Europese Unie hebben daarover een akkoord bereikt. Het etiket moet specifiek aangeven welke levende cellen genetisch zijn 'aangepast'. Consumenten- en milieu-organisaties willen kunnen nagaan of voedingsartikelen gemanipuleerde grondstoffen bevatten. Bij de eerste transgene soja, die dit najaar uit de Verenigde Staten naar Europa is verscheept, is etikettering niet mogelijk. De soja wordt in bulk opgeslagen. Hoewel slechts twee procent van de in de VS geteelde soja nu genetisch gemanipuleerd is, blijkt het tot nu toe niet mogelijk of te duur om die gescheiden op te slaan. Daardoor heeft het geen zin de produkten van etiketten te voorzien. Een bedrijf als Unilever stelde eerder deze maand al dat het zich zal blijven inspannen om tot een goede etikettering te komen.