Deense kerstboom strandt op blokkades chauffeurs

ROTTERDAM, 28 NOV. Door blokkades van Deense vrachtwagenchauffeurs komt de levering van kerstbomen uit dat land in gevaar. Als de export ervan niet snel wordt hervat, wordt de situatie ook voor Nederlandse afnemers nijpend. Importeurs, tuincentra en exporteurs wachten vol spanning de ontwikkelingen af.

Volgens M. Wielinga, directeur van Intratuin in Amsterdam, staan ongeveer 600 wagens met kerstbomen vast. “We hebben er één wagen door kunnen krijgen”, vertelt hij. Via Zweden, Polen en Duitsland kon de wagen Amsterdam bereiken. De blokkades zullen niet onmiddellijk tot prijsstijgingen leiden, voorspelt de directeur van het tuincentrum, maar “als er geen bomen meer uit Denemarken komen, zullen de groothandelsprijzen omhoog schieten.”

“De meeste bomen zouden volgende week pas moeten komen”, zegt Wielinga. Hij noemt de situatie “des te verontrustender” omdat Nederland steeds meer bomen uit Denemarken betrekt wegens “de goede kwaliteit van deze bomen”.

H. Haan, directeur van Haan en Bj⊘rn uit Santpoort, een van de grootste importeurs van bomen uit Denemarken: “Het ziet er niet best uit. Voorlopig is de situatie nog onder controle. Wel levert de blokkade ons een hoop extra werk op; we moeten alle klanten nu meermalen beleveren. Normaal gesproken gaat een wagen uit Denemarken direct door naar een klant. Nu komen alle bomen eerst hierheen en worden dan evenredig over de klanten verdeeld”, aldus Haan. Als de blokkade een week langer duurt, gaat het echt veel geld kosten, weet hij.

In Duitsland zijn de problemen dringender. Haans partner Bj⊘rn in Denemarken zit met de handen in het haar. “Zondag begint de advent-tijd. In Duitsland wordt dat uitbundig gevierd, alles moet dan al versierd zijn. De takken krijgen wij nooit meer op tijd in Duitsland. Als ze blijven liggen, krijgen wij ze niet meer verkocht”, aldus Bj⊘rn, de wanhoop nabij. “Als dit doorgaat kan ik de zaak sluiten.”

Ook Haan houdt rekening met grote verliezen bij continuering van de blokkades. “De bomen zijn al betaald.” Haan betrekt zo'n 50.000 bomen uit Denemarken. Deense boomkwekers voorzien 60 procent van Europa van kerstbomen.