Canada voert overleg met rebellen Zaïre

GOMA, 28 NOV. De Canadese luitenant-generaal Baril brengt vandaag een bezoek aan de Tutsi-rebellen in de Zaïrese grensstad Goma.

Baril, die een internationale vredesmacht voor Oost-Zaïre zou moeten leiden, zal in Goma spreken met de 'coördinator' van de rebellen, Kabila.

Canada stelde dinsdag voor een uitvalsbasis op te zetten in Oeganda. Van daaruit zouden voedseldroppingen kunnen worden georganiseerd. De Amerikaanse minister van Defensie, Perry, zei gisteren dat de VS bereid zijn hieraan deel te nemen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Axworthy, verwacht uiterlijk morgen reacties van de andere landen die hebben toegezegd deel te nemen aan een humanitaire missie.

Veel landen zien het nut van een humanitaire missie niet meer in nu honderdduizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen uit Zaïrese opvangkampen zijn teruggekeerd naar hun land. Rwanda en de Zaïrese rebellen zijn tegen een interventiemacht, omdat er volgens hen weinig vluchtelingen zijn achtergebleven in Oost-Zaïre. De rebellen vrezen dat aanwezigheid van buitenlandse troepen in het gebied het gezag van president Mobutu zal versterken. Rwanda heeft gewaarschuwd een interventiemacht niet toe te laten op zijn grondgebied. De Verenigde Naties hebben vandaag toegegeven dat zij de Veiligheidsraad in 1994 niet voldoende hebben gewaarschuwd voor de genocide in Rwanda. Het militaire hoofdkwartier van de VN blijkt toen een gedetailleerd rapport over de plannen voor de genocide te hebben achtergehouden. (Reuter)