Brinkers koopt Hertog IJs

ROTTERDAM, 28 NOV. Margarine- en toetjesfabrikant Brinkers neemt Hertog IJs over van Unilever. De ijsproduktie van het bedrijf in Melissant wordt beëindigd en overgeheveld naar Unilever-dochter Iglo-Ola. Brinkers zal in de fabriek van Den Hertog toetjes en zuivelartikelen gaan maken.

Bestuurder P. Fortuin van de Industrie- en Voedingsbond CNV bevestigde vanmiddag dat Unilever daar gisteren een akkoord over heeft bereikt met bonden en de ondernemingsraad van Den Hertog. Onderdeel van de overeenkomst is dat de werkgelegenheid van de 52 werknemers van Den Hertog wordt gewaarborgd. Er zullen geen gedwongen ontslagen plaatsvinden. Iglo-Ola garandeert bovendien afzet voor de fabriek van Den Hertog door opdrachten.

Met de verkoop van Den Hertog aan Brinkers komt er definitief een einde aan de ijsproduktie van Den Hertog, dat in 20 jaar uitgroeide tot een belangrijke speler op de Nederlandse markt. In de zomer van 1995 kocht Unilever Den Hertog van BolsWessanen. Dit voorjaar kondigde Unilever vervolgens aan de fabriek te willen sluiten. Toen werd volgens de vakbonden en ondernemingsraad de ware bedoeling van het concern duidelijk: Unilever had Den Hertog gekocht wegens de merknaam en niet omdat het concern de fabriek zelf interessant vond.

De werknemers van Den Hertog verzetten zich hevig tegen de sluiting van hun winstgevende en succesvolle bedrijf. Daarmee groeide het dossier-Den Hertog uit tot een testcase voor Unilever, dat ook bij andere Nederlandse dochters (Unox in Oss, Royco in Utrecht, Calvé in Delft, Van den Bergh en Jurgens in Rotterdam en Unilmills in Zwijndrecht) bezig is met een ingrijpende reorganisatie.

    • Paul Wessels