Bankchef Suriname opgestapt

PARAMARIBO, 28 NOV. De president van de Centrale Bank van Suriname, Andre Telting, is gisteren opgestapt. Hij had eind vorige week te kennen gegeven dat hij zijn ontslag zou indienen als zijn voorganger, Henk Goedschalk, werd benoemd tot president-commissaris en regeringscommissaris.

Overleg tussen Telting en de Surinaamse president Jules Wijdenbosch had geen resultaat. Goedschalk heeft nauwe banden met de regeringspartij NDP van voorzitter Bouterse en president Wijdenbosch.

Telting maakt in 1994 een eind aan de onder het bewind van Goedschalk tot grote hoogte gegroeide monetaire financiering. Hij werd om die reden vorig jaar nog geprezen door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF)

Telting verklaarde gisteren tegenover de Surinaamse pers: “Ik was bezig met een bewust beleid en wenste niet dat dit extra bemoeilijkt wordt met spanningen. Het moment is daarom nu aangebroken om de aftocht te blazen.”

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Ed Muller van de Surinaamsche Bank, sprak gisteren de vrees uit dat het vertrouwen in de Surinaamse gulden zal dalen en dat Surinamers hun tegoeden zullen omwisselen in buitenlandse valuta.

Ex-president Ronald Venetiaan, die Goedschalk enkele jaren geleden ontslag na een smeergeldaffaire, zei voor de radio te vrezen dat nu ruim baan wordt gemaakt voor “allerlei avonturiers op financieel economisch gebied om te proberen weer hun slag te slaan.”