Akkoord in VN over olieprijs Irak

NEW YORK/BAGDAD, 28 NOV. Het sanctiecomité van de Verenigde Naties heeft gisteren overeenstemming bereikt over het vastellen van de prijs van de olie die Irak mag gaan exporteren in het kader van de olie-voor-voedsel regeling met de Verenigde Naties. Daarmee is een van de laatste politieke obstakels voor uitvoering van de regeling weggenomen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft de Veiligheidsraad gisteren laten weten dat hij “zo spoedig mogelijk” een definitief positief advies hoopt te geven over uitvoering van de regeling. Alleen een aantal technische zaken dient nu nog geregeld te worden. Zo gaan medewerkers van het Nederlandse bedrijf Saybolt op zeer korte termijn kijken of de olie-installatie bij Zakho bij de Turks-Iraakse grens nog operationeel is.

In de Iraakse hoofdstad, Bagdad, schoten mensen gisteren van vreugde in de lucht nadat de staatstelevisie de beslissing van het comité had bekendgemaakt.De officiële pers noemde de afspraak vanmorgen een “gevolg van het uithoudingsvermogen van het Iraakse volk en zijn historische leider, Saddam Hussein”. Hulporganisaties hebben er vaak op gewezen dat het Iraakse volk zwaar te lijden heeft door gebrek aan medicijnen en voedsel.

Volgens de olie-voor-voedsel regeling mag Irak over een periode van zes maanden voor twee miljard dollar aan olie exporteren. In principe is het mogelijk om de regeling met nog eens zes maanden te verlengen. Op 20 mei bereikten de Verenigde Naties en Irak al een akkoord over de regeling, maar met name de Verenigde Staten hielden de uitvoering daarvan tegen omdat Washington de mogelijkheden tot controle onvoldoende achtte en fel gekant was tegen Saddams interventie in het conflict tussen Koerdische groeperingen in Noord-Irak. (Reuter, AFP, AP)