Actiefilms leidden tot aanslag

POTSDAM, 28 NOV. Twee Duitse mannen die worden verdacht van een racistische aanslag op drie zwarte Britten, hebben deze week voor de rechtbank in Potsdam gezegd tot hun daad te zijn gekomen door het kijken naar actie- en horrorfilms. Een van hen noemde zichzelf een fan van Arnold Schwarzenegger.

De twee mannen, van 18 en 24 jaar, die bekenden lid te zijn van een neo-nazistische groepering, gooiden een steen door de voorruit van de auto waarin de drie Britten zaten. De auto reed daarop tegen een boom en een van de drie raakte ernstig gewond. De verdachten zeiden dat het ongeluk niet kwam door de steen, maar pas gebeurde nadat de Britten in een auto achter hen aan kwamen.

De aanslag had deze zomer plaats in het dorpje Mahlow, ten zuiden van Berlijn, in een tijd dat er in voormalig Oost-Duitsland regelmatig aanslagen werden gepleegd tegen buitenlandse werknemers en asielzoekers. Vorige week begon een soortgelijk proces tegen een 18-jarige man wegens moord op een Britse bouwvakker, die hij kilometers lang achter zijn auto zou hebben gesleept. (Reuter)