ZUURKOOL UIT STUDENICA

Het recept voor dit zuurkoolgerecht is afkomstig uit de keuken van het meer dan 800 jaar oude klooster uit Studenica in het voormalige Joegoslavië.

In die kloosterkeuken staat een oven zo groot als een eenpersoonsbed, waarin bij feestelijke gelegenheden een heel varken geroosterd kan worden. Er wordt ook een heerlijke zuurkool in gemaakt, die in een grote aardewerken pot wordt gestoofd. De binnenkant van deze pot wordt eerst met handenvol varkensvet ingesmeerd. Op de bodem komt een laag zuurkool, die uiteraard zelf gemaakt is en die wordt afgedekt met in vieren gesneden uien. Op de uien worden stukken lamsvlees gelegd. Daarop komt weer een laag zuurkool, gevolgd door ui en een nieuwe laag vlees. De laatste laag bestaat uit zuurkool. Hier en daar wordt nog een likje vet uitgedeeld. In Studenica verdwijnt deze goed afgesloten pot 24 uur in de oven. De bovenste laag zuurkool wordt weggenomen, wat eronder zit is pas lekker genoeg. Op zo'n zelfde manier kan ook thuis kloosterzuurkool worden gemaakt in een wat minder grote aardewerken pot of een gietijzeren pan van bijvoorbeeld le Creuset. Zet de pan op het allerkleinste en laagste vuur. Neem in plaats van varkensvet tussen de verschillende lagen wat stukjes mager gerookt spek. Giet eventueel nog wat bouillon in de pan. Laat de zuurkool enkele uren stoven.

    • Anne Scheepmaker