'Zaak tegen Tadic is wankel en eenzijdig'

DEN HAAG, 27 NOV. De aanklacht tegen de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnische Serviër Dusko Tadic is “wankel en eenzijdig”. Dat heeft Tadic' verdediger, M. Wladimiroff, gisteren betoogd in het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Volgens Wladimiroff is de aanklacht gebaseerd op een onvolledig, eenzijdig en rammelend onderzoek. De aanklager, zo betoogde hij, was er niet op uit de volledige waarheid te achterhalen en baseerde zich bijna uitsluitend op verklaringen van getuigen uit een van de partijen in de oorlog: de slachtoffers. “Vooroordelen vormen een van de grootste risico's in deze zaak”, aldus Wladimiroff. Hij betichtte de aanklager ervan er niet op uit te zijn geweest de gehele waarheid te ontdekken. Zo'n onderzoek is volgens hem tot mislukking gedoemd. De aanklager kon tot voor kort niet eens grondig onderzoek doen in het noordwesten van Bosnië zelf en sprak niet met getuigen ter plaatse. Hij hoorde slechts één Serviër. Verder waren de getuigen alleen mensen die zelf hebben geleden onder de etnische zuiveringen en de aanvallen in het district Prijedor.

Toen aanklager Grant Niemann aan het begin van het proces op 7 mei verklaarde een sterke zaak tegen Tadic te hebben, gaf hij, aldus Wladimiroff, het beeld van een fanatieke Serviër die betrokken was geweest bij gruweldaden. Een ander lid van het team van aanklagers, Brenda Hollis, bevestigde dit beeld maandag en dinsdag in haar slotverklaring. “Maar waar komt dat stereotype beeld van de bloeddorstige Serviër vandaan”, vroeg Wladimiroff zich af. De aanklager deed volgens hem geen onderzoek naar de betrouwbaarheid van getuigen.

Eerder gisteren had de openbare aanklager, Brenda Hollis, de rechters in haar slotbetoog gevraagd Tadic te veroordelen, omdat naar haar mening was aangetoond dat de Serviër schuldig was aan alle hem ten laste gelegde misdrijven. De getuigen van de verdediging noemde zij onvoldoende geloofwaardig, en de documenten die de verdediging gepresenteerd heeft zijn van geringe waarde, aldus Hollis. De aanklager nam uitvoerig de tijd om elke twijfel over de geloofwaardigheid van de getuigen à charge weg te nemen. (ANP, Reuter)