Winkeliers laken 'prijskartel' chipkaarten

DEN HAAG, 27 NOV. MKB-Nederland overweegt juridische stappen tegen de Nederlandse banken. De organisatie van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf meent dat de banken prijsafspraken hebben gemaakt over de chipknip en de chipper, de chipkaarten voor kleine betalingen. Winkeliers zien zich daardoor geconfronteerd met hoge abonnementskosten voor betalingen met beide kaarten.

Dat zegt drs. T. Ravesloot, secretaris betalingsverkeer van MKB-Nederland dat 50.000 zelfstandige winkeliers vertegenwoordigt. “De overheid treedt tegenwoordig streng op tegen beperking van mededinging, maar wanneer banken openlijk één prijs hanteren voor chipkaarten is er kennelijk niets aan de hand”, zegt Ravesloot.

MKB-Nederland is al enkele jaren verwikkeld in een conflict met de banken over de tarieven voor pinbetalingen. Onlangs besloot het ministerie van Economische Zaken dat er niets onoirbaars is aan de positie van Beanet, de organisatie die namens de banken het elektronisch betalingsverkeer afwikkelt. MKB Nederland gaat nu bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in beroep.

Een vergelijkbare procedure wil MKB-Nederland nu ook bij de chipkaarten beginnen. Maar volgens Ravesloot ligt dat juridisch gezien een stuk moeilijker, omdat bij de chipkaarten sprake is van twee aanbieders. “Misschien stappen we daarom wel rechtstreeks naar het Europese Hof.”

Postbank en PTT brengen naar verwachting in januari hun chipper op de markt, terwijl de overige banken al zijn begonnen met de landelijke introductie van hun chipknip. MKB-Nederland heeft de tarieven die de banken in rekening brengen voor hun chipkaart op een rijtje gezet. De onderlinge verschillen zijn volgens Ravesloot minimaal. “Er zijn wel twee standaarden - de chipper en de chipknip - maar binnen die standaarden zijn tussen de deelnemende banken nauwelijks verschillen.”

Uit het overzicht blijkt dat alle banken - inclusief Postbank - dezelfde abonnementsprijs van 15 gulden per maand hanteren. ING en Postbank zijn van plan voor hun chipper acht cent per transactie te berekenen. De chipknip-banken hanteren een tarief van 11,5 cent per transactie. Daar komt nog bij dat de ondernemer die zowel chipper als chipknip wil accepteren zich gesteld ziet tegenover dubbele abonnementskosten.

MKB-Nederland adviseert zijn leden voorlopig even te wachten met de plaatsing van betaalautomaten voor chipper of chipknip. Volgens Ravesloot hebben de hoge kosten van de chipkaart ertoe geleid dat nog maar weinig winkeliers een abonnement hebben genomen. De banken, die gisteren de miljoenste chipknip uitreikten aan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat), verwachten dat er eind december 20.000 betaalautomaten zullen zijn. Volgens de banken komen er nu dagelijks 1.000 betaalautomaten bij. Eind '97 moet met de kaart op 300.000 punten betaald kunnen worden.

MKB-Nederland stelt dat vooral voor kleinere bedragen de chipknip geen alternatief voor contant geld is. De winkelier moet bijvoorbeeld over een rolletje drop van éé gulden 6 cent BTW afdragen en daarna aan zijn bank 11,5 cent voor de transactie. Dan blijft er 82,5 cent over, terwijl de inkoopprijs van het rolletje drop 85 cent bedraagt. De winkelier zal dus bij handhaving van de huidige tarieven bij kleine bedragen al snel vragen of de klant met contant geld wil afrekenen. Ravesloot vindt daarom een tarief van twee à drie cent per transactie redelijk.

Drs. D.J. Groninger, lid hoofddirectie Rabo, liet gisteren weten dat de banken voorlopig niet van plan zijn de chipkaarttarieven te verlagen. “Uit een proef in Arnhem is gebleken dat de chipknip voor alle betrokken partijen goedkoper is. We krijgen nu een periode waarin we elkaar moeten overtuigen. Bij pin hebben we forse investeringen gedaan en er jarenlang niet aan verdiend. Nu er masaal wordt gepind kunnen we incasseren en gaat ook de prijs omlaag. Iets dergelijks zal ook met de chipknip gebeuren.”

    • Paul Wessels