Weg vrij proces GM-VW

DETROIT, 27 NOV. Een Amerikaanse rechter heeft gisteren bepaald dat de industriële spionage-rechtszaak van General Motors (GM) tegen Volkswagen onder de Amerikaanse 'Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act' (RICO) mag worden vervolgd. Hierdoor kan de schadevergoeding die GM van Volkswagen eist aanzienlijk hoger uitkomen. Dit betekent ook dat de zaak volgend jaar voor de rechter kan komen.

Wanneer de jury bepaalt dat Volkswagen GM financieel benadeeld heeft door de diefstal van bedrijfsgeheimen, kan VW onder RICO een driemaal hogere claim verwachten. Dit bedrag kan volgens industriële bronnen oplopen tot miljarden dollars. GM basseert zijn eis tot behandeling onder RICO op het feit dat er sprake was van een samenzwering om gegevens van GM te stelen en gebruiken.

In de zich al lang voortslepende zaak heeft GM het voormalig hoofd inkoop, Jose Ignacio Lopez de Arriortua, en andere topmensen beschuldigd van het stelen van vertrouwelijke documenten toen zij in maart 1993 van GM overstapten naar Volkswagen.

GM beweert dat de gestolen gegevens VW een grote kostenbesparing hebben opgeleverd. Dit leidde volgens GM tot niet een nader gespecificeerd verlies bij zijn Duitse afdeling, Adam Opel AG. De koers van het aandeel Volkswagen zakte vandaag op de beurs van Frankfurt met 28,50 mark tot 610,50. Het aandeel GM steeg met 12,5 dollarcent. (Reuter)