Voorkeur vooraf

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)

LA COMÉDIE FRANÇAISE

Vier uur durend kijkje in de Comédie française, Frankrijks meest officiële theater, maar nog lang geen fossiel. Regisseur Frederick Wiseman, de veteraan van de Amerikaanse 'direct cinema' lijkt vooral gefascineerd door de intellectualistische, zoniet filologische wijze, waarop men bij de Comédie française met toneelteksten omgaat. Do 28 (13u) Calypso 1; vr (19u30) Alfa 3; wo (12u) Alfa 3.

FREDENS PORT

(Portal to peace) Zwaar gestileerde, schokkende film van Thomas Stenderup over hoe op Cuba na ruim twee jaar graven worden geruimd, waarbij de familie (tegen betaling) aanwezig kan zijn. De romantische filmstijl doet de onmenselijkheid van de gevolgde procedure goed uitkomen. Zo (12u) Alfa 1; ma 2 (16u) Filmmuseum; di (18u) Filmmuseum; wo (21u30) Calypso 1.

I SKUGGAN AV SOLEN

(Sunshadow) Spannend portret van de beminnelijke Spaanse stierenvechtster Christina Sanchez, die moeite heeft met het doden van de stier en daarom met enige regelmaat op de horens wordt genomen. Portret door Susanne Edwards van een hard beroep. Do 28 (22u) Filmmuseum; za 30 (16u) Alfa 1; wo (19u15) Calypso.

MEIN KAMPF

(Den blodiga tiden). Beroemde documentaire uit 1960 van de in augustus van dit jaar overleden filmer-journalist Erwin Leiser, die als joodse gymnasiast uit Berlijn naar Zweden moest vluchten. Uit nazi-propagandafilms opgebouwde compilatie analyseert haarfijn de aantrekkingskracht van een gevaarlijke ideologie. Do (22u) Alfa 3; zo (18u30) Alfa 3.

MICROCOSMOS

Geestige met de microscoopcamera gefilmde documentaire over 'het leven in het gras'. Met vrijende slakken en ritsende rupsen. Za (22u15) Alfa; ma (20u) Alfa 1.

MIN IRSKE DAGBOG

Uit alledaagse observaties opgebouwd videodagboek over het zoontje van regisseur Jon Bang Carlsen dat als moderne agnost wegens het beroep van zijn vader een seizoen moet doorbrengen op een zeer katholiek Iers dorpsschooltje. Hoe je met minimale middelen filmpoëzie kunt creëren. Do (14u) Calypso 2; zo 22uCalypso 2; di (14u) Alfa 2.

MR. BEHRMANN

Schokkend portret door Andreas Voigt van verbitterde overlevende van de shoah, die door te schmieren - in zijn relaas en in zijn carrière als acteur - wanhopig het onbegrijpelijke zin tracht te geven. Zo 14.00 Alfa 2; di (17u45) Alfa 2; wo (17u45) Calypso 2.

SEVODNJA MI POSTROIM DOM

(Today we are going to build a house) Geestige Russische debuutfilm van Marat Magambetov en Sergej Loznitsa over het arbeidsklimaat op een Russische bouwplaats. Daar deze tot overmaat van ramp in het vlijtige Estland is gelegen, wordt de minimale handeling van de film omlijst met Estische volksliederen. Za Alfa 3; zo (14u) Alfa 1; di (22u15) Calypso 1

ZA MECHKITE I HORATA (Of Bears and Men ). Deze visueel prachtige middellange film van de Bulgaarse Eldora Traykova verandert gaandeweg van een charmant portret van zigeuners en hun dansende beren in een grimmig en hartverscheurend exposé over geïnstitutionaliseerde wreedheid en dierenmishandeling. Zo (20u) Calypso 1; di (14u30) Alfa 1; wo (20u) Filmmuseum.

    • Pieter Steinz
    • Selectie Door Hans Beerekamp
    • Raymond van den Boogaard