Verlies voor grootste bank Zwitserland

ROTTERDAM, 27 NOV. Zwitserlands grootste bank, de Union Bank of Switzerland (UBS), zal dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een verlies leiden.

Dit wordt veroorzaakt door een voorziening van 4,4 miljard Zwitserse franc (bijna 6 miljard gulden) voor 'slechte' leningen. Dat heeft de bank gisteren bekend gemaakt. De voorziening van 4,4 miljard Zwitserse franc komt bovenop de normale jaarlijkse voorziening van 1,4 miljard Zwitserse franc en leidt tot een verlies van een half miljard Zwitserse franc over 1996. Door het verlies heeft UBS haar hoogste kredietbeoordeling ('Triple A') in gevaar heeft gebracht. UBS, een van 's werelds sterkste banken, maakte ook bekend een grote reorganisatie te gaan uitvoeren. Dit kost de bank dit jaar 390 miljoen dollar. UBS is de derde Zwitserse bank die dit jaar een grootscheepse reorganisatie aankondigt. In Zwitserland zullen bij UBS 800 banen verloren gaan, ofwel 3,7 procent van het totaal. Over eventuele personeelsvermindering elders werd niets gezegd. De bank heeft bekend gemaakt dat het uit te keren dividend dit jaar ongewijzigd zal blijven dankzij “goede resultaten” uit de gewone bedrijfsvoering over 1996.