Tweekamp tussen Clerc en Tzizjov om wereldtitel dammen

ABIDJAN, 27 NOV. Zonder een enkele verwachting begon hij aan het WK dammen in Ivoorkust. Gisteren eindigde Rob Clerc echter met titelverdediger Aleksei Tzizjov op de eerste plaats en moet een barrage komend jaar uitmaken wie zich wereldkampioen mag noemen.

De 41-jarige Rob Clerc behaalde in de “nadagen van zijn damcarrière”, zoals hij het zelf vooraf stelde, een ongekend succes. “Toen ik naar Ivoorkust ging, wist ik niet eens zeker of ik zou meespelen. Ik geloofde het pas toen ik werkelijk achter het bord zat. Ik ben natuurlijk zeer gelukkig en tevreden. Wie zou dat niet zijn als hij als eerste eindigt in een WK.”

De zesvoudig Nederlands kampioen had een minder succesvolle periode achter de rug. “De motivatie verdwijnt als je twintig jaar in de wereldtop meedraait. Er is weinig te verdienen en na zo'n lange periode raakt de pijp leeg. Daarom speel ik ook nog betrekkelijk weinig. Eigenlijk alleen in titeltoernooien.”

Clerc overleefde in Ivoorkust met de moeite de voorronde. “Het ging niet bepaald lekker en ik hield er rekening mee dat ik de finale niet zou halen. Ik was zelfs al van plan mijn vliegticket te veranderen toen ik me via de barrages toch nog plaatste voor de eindstrijd.” Clerc had weinig vertrouwen in een goede afloop van de barrage. “De organisatie van de extra partijen deugde niet, zoals trouwens het hele toernooi onder absurde omstandigheden is gespeeld. Dit is het slechtste dat ik ooit heb meegemaakt. Ook al scoorde ik mijn beste resultaat van de drie in Afrika gespeelde wereldkampioenschappen.”

“Ik was toch wel blij de finale te hebben gehaald. Anders bekijkt men over enkele jaren de uitslag om zich af te vragen waar Clerc is gebleven. Dat is het schrikbeeld van iedere topsporter: zomaar verdwijnen. Geruisloos. Dat wil ik zeker niet. Maar ik praat liever niet meer over een afscheid of stoppen. We zien wel”, meent Clerc, die zich moreel de winnaar van het achttiende WK voelt. “Tzizjov en Schwarzman winnen van de dammers uit Ivoorkust. Ik niet. Maar ik heb wel van vier grootmeesters gewonnen en dat geeft een prettig gevoel.”

De kritiek dat hij alleen maar tot winst komt tegen spelers die risico's nemen, wijst Clerc van de hand. “Iedereen heeft wel eens geluk. Ik was echter dicht bij de winst tegen Sekongo en ook tegen Baljakin heb ik in de voorlaatste ronde vol op winst gespeeld. Vaak win ik partijen waarin ik op remise reken en speel ik remise in duels waarbij ik veel druk op de tegenstander uitoefen”, stelt Clerc.

Titelverdediger Tzizjov vindt dat Clerc wel degelijk veel geluk had. “Wat bij mij tegenzat, lukte hem wel. Normaal gesproken zijn overwinningen op Gantwarg en zeker Valneris uitzonderingen. Maar ik heb liever een herkamp tegen Clerc dan tegen Schwarzman. Nederlanders nemen altijd risico's. Dan kan ik ook winnen. Russische spelers denken meer aan hun eigen kansen”, aldus de titelverdediger. (ANP)