Spanje 'koel en gematigd' tegen Cuba

MADRID, 27 NOV. Spanje laat alle diplomatieke reacties open na het intrekken van de accreditatie van Spanjes ambassadeur door Cuba. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abel Matutes, gisteren bekendgemaakt in een reactie op de maatregel. Volgens Matutes zal Spanje in deze kwestie “koel en gematigd” optreden.

Cuba trok gisteren de accreditatie in van José Coderch, die in augustus door Spanje als ambassadeur in Cuba werd benoemd. Coderch bevindt zich momenteel in Madrid, maar zou als persona non grata zijn uitgewezen indien hij zich in Havana had bevonden.

Aanleiding voor de maatregel is volgens de regering-Castro een vraaggesprek dat Coderch heeft gegeven aan het conservatieve dagblad ABC. Daarin zei hij dat de Spaanse ambassade open staat voor de Cubaanse oppositie en dat Spanje behulpzaam wil zijn bij een vreedzame overgang van het huidige bewind naar een democratie. Volgens verklaringen in het officiële dagblad van de Cubaanse regering zou de Spaanse regering zich bij herhaling hebben gemengd in interne Cubaanse aangelegenheden.

Intussen lijken van beide kanten pogingen te worden ondernomen om het conflict in rustiger vaarwater te brengen. Spaanse ondernemers, vooral uit de toeristensector, hebben al hun verontrusting uitgesproken over mogelijke negatieve effecten van de verslechterde verhoudingen.