Servische oppositie blijft betogen

BELGRADO, 27 NOV. Voor de negende opeenvolgende dag heeft de Servische oppositie haar woede over de annulering van de uitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen in straatdemonstraties geuit.

Opnieuw trokken gisteren tienduizenden demonstranten door het centrum van Belgrado om te protesteren tegen het bewind van president Slobodan Milosevic. De schattingen van het aantal betogers variëren van 40.000 tot 80.000.

De annulering van de verkiezingsuitslag werd gisteren bevestigd door het Servische Hooggerechtshof. Die beslissing betekent dat in talrijke wijken van grote steden vandaag opnieuw moet worden gestemd. De oppositie heeft laten weten deze verkiezingen te boycotten. Bij de verkiezingen van 17 november veroverde de oppositie een meerderheid in de gemeenteraden van bijna alle grote steden. Maar bijna overal werden de uitslagen vervolgens geannuleerd wegens vermeende onregelmatigheden.

Een groep journalisten van het dagblad Politika - een van de belangrijkste instrumenten van het bewind van Milosevic - heeft gisteren geprotesteerd tegen de censuur in hun blad, dat het nieuws van de massale betogingen ofwel niet meldt, ofwel opbergt in kleine berichten op de achterpagina. Bovendien worden de demonstrerende tegenstanders steevast afgeschilderd als 'terroristen'.

In een verklaring protesteerden gisteren 45 journalisten van Politika tegen deze gang van zaken. “We maken ons zorgen over de onprofessionele verslaggeving van de huidige gebeurtenissen. We zijn geen voorstanders van vooringenomen journalistiek, maar we zijn voor respectering van de feiten die zich voor de ogen van onze lezers ontrollen”, aldus de groep.

De hoofdredacteur van een van de weinige onafhankelijke bladen in Joegoslavië, Blic, meldde gisteren dat de drukkerij dat het blad drukt - een staatsbedrijf - heeft gemeld voortaan nog maar 80.000 exemplaren van Blic te kunnen drukken. De huidige oplage van het blad is 250.000 exemplaren.

De Amerikaanse regering heeft laten weten dat Joegoslavië niet tot internationale financiële instellingen zal worden toegelaten als het bewind van Milosevic voortgaat met zijn “antidemocratische praktijken”. (AP, Reuter, AFP)