Reorganisaties bij Calvé en Nestlé kosten 97 banen

ROTTERDAM, 27 NOV. Unilever schrapt ook banen bij dochter Calvé in Delft. Daar verliezen 35 van de meer dan tweehonderd werknemers hun baan. Maandag liet Unilever al weten de Mora-vestiging in Veldhoven te sluiten. Daarbij komen 28 van de 140 arbeidsplaatsen te vervallen.

Ter compensatie voor de ontslagen wil Calvé vijftien hoger geschoolde arbeidskrachten aannemen in een poging de kwaliteit van de produktie en het personeel te verbeteren. De reorganisatie staat te boek als operatie K-2, genoemd naar een hoge berg in de Himalaya.

Unilever bevestigt dat er overleg met de bonden gaande is, maar er zijn nog geen definitieve mededelingen te doen. “Eerder hebben we bij de verkoop van de Calvé-borrelnootjes al gemeld dat we in Delft een kwaliteitsprogramma willen doorvoeren. Dit is er een onderdeel van”, aldus een woordvoerder.

De CNV Industrie- en Voedingsbond bevestigt het bestaan van de reorganisatieplannen. “Het is de waanzin ten top”, aldus een bondsbestuurder, doelend op de 35 ontslagen. Het gaat om mensen met een te lage opleiding, die ook niet kunnen of willen omscholen.

De naam Calvé valt de laatste maanden geregeld als een van de bedreigde fabrieken binnen het Unilever-concern. Onder meer begin oktober. “Voor dat bedrijf is er een risico”, zei Tex Gunning, de nieuwe directeur van de twee samen te voegen voedingsbedrijven Van den Bergh Foods en UVG binnen Unilever.

Calvé en en ook het Utrechtse Unilever-bedrijf Royco zullen zich moeten meten met andere Unilever-fabrieken in Europa, aldus Gunning. Het is niet denkbeeldig dat de slechtst presterende ondernemingen moeten sluiten. Zo moet Calvé concurreren met een Unilever-dochter in Frankrijk.

De aankondiging van de verkoop van Calvé-borrelnootjes dateert van juni dit jaar. De naam en produktie gingen over naar Duyvis in Zaandam, dochter van Sara Lee/Douwe Egberts. De bonden vrezen dat er 40 banen verdwijnen.

Een grote concurrent van Unilever, Nestlé, schrapt ook banen in Nederland. De Nestlé-vestiging in het Gelderse Elst verliest 62 van de bijna 200 arbeidsplaatsen. De fabriek maakt vooral de snoepreep Nuts die voor een groot deel naar Rusland ging. De Russen gaan vanaf begin volgend jaar de Nutsen zelf maken.

Gedwongen ontslagen zullen er in Elst niet vallen. Dertig medewerkers verlaten het bedrijf via natuurlijk verloop, 32 krijgen ander werk binnen Nestlé. Bij Nestlé Nederland werken 1550 mensen. Het Zwitserse concern heeft wereldwijd 220.000 werknemers in dienst. (ANP)