Ouders klagen school aan om slecht onderwijs

OOSTERBEEK, 27 NOV. Wat te doen als je kind studeren wil voor dierenarts maar in vijf VWO dreigt te stranden? De familie Kalkman uit Oosterbeek plaatste voor ruim vijfduizend gulden een advertentie op de voorpagina van de Telegraaf. Ze klagen de school van hun zoon Bas (17) aan vanwege “het slechte onderwijs”. Hun zoon zou op scholengemeenschap Het Rhedens in Rozendaal “alleen maar enen halen” als gevolg van een experiment met het zogeheten studiehuis, waar leerlingen veel zelfstandiger moeten leren.

Vorig jaar, in vier VWO, was er nog niets aan de hand, beweert vader Kalkman. Zoon Bas koos met instemming van de school voor een pakket met exacte vakken. Maar sinds september heeft Bas “alleen maar enen gehaald, omdat hij alles zelf moet uitzoeken”, aldus zijn vader. “Leraren weigeren de stof uit te leggen. Ze zeiken hem af en zeggen dat hij maar naar de Havo moet, maar dan kan hij geen dierenarts meer worden.”

Directeur Zonderwijk van Het Rhedens heeft de familie Kalkman gevraagd deze week op school te komen praten. Op verzoek van staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) gaat de Onderwijsinspectie bemiddelen. Een woordvoerder van de staatssecretaris: “Het lijkt erop dat in het overleg tussen ouders, school en leerling iets is misgegaan.” Intussen gaat Bas nog gewoon naar school. Niet zonder problemen, aldus zijn vader. “Hij mag biologie niet meer in, en wordt door alle klasgenoten gepest. Weet je waar hij zijn boterhammen eet? In de kelder, alleen. Maar we laten ons door zo'n kloteschool niet beetnemen.”