Oostenrijk aarzelt over seks-leeftijd

WENEN, 27 NOV. Oudere homoseksuelen kampen met een tekort aan 'gelijkgestemde partners' en zijn daardoor een gevaar voor de jeugd, omdat ze die proberen te verleiden. Met dit standpunt gaan de Oostenrijkse conservatieven (ÖVP) vandaag het debat in over een verlaging van het Schutzalter (de leeftijd waarop iemand seks mag hebben) en de opheffing van het verbod op homoseksualiteit.

Het standpunt van de ÖVP, dat het Schutzalter voor jongens op 18 jaar moet blijven, staat haaks op dat van coalitiepartner SPÖ. De sociaal-democraten vinden dat de leeftijdsgrens voor jongens verlaagd zou moeten worden tot 14 jaar, dezelfde leeftijd die nu al geldt voor meisjes. Aanvankelijk eisten de conservatieven een verhoging van de leeftijdsgrens tot 21 jaar. Inmiddels was men bereid over 16 jaar te praten, maar dat was voor de SPÖ niet acceptabel.

Omdat de regeringspartijen het ook na een maanden durende strijd niet eens konden worden, heeft het parlement vandaag het laatste woord. Alleen over de afschaffing van het verbod op homoseksualiteit en op verenigingen die homoseksualiteit 'propageren', zijn de SPÖ en ÖVP het eens.

Andreas Khol, de fractieleider van de conservatieven, stoort zich niet aan de leeftijd van 14 jaar als Schutzalter voor meisjes, omdat die zichzelf beter zouden kunnen beschermen dan jongens. Khol deelt het standpunt van de belangenvereniging van juristen, die vindt dat “jongens meer gevaar lopen als zij door rijke homoseksuelen met geld verleid dreigen te worden”.

De katholieke kerk is fel gekant tegen een verlaging van de leeftijdsgrens, diverse bisschoppen hebben daarvoor de afgelopen maanden gewaarschuwd. Een pastoor uit Vorarlberg noemde, daarin later gesteund door zijn bisschop, homoseksuelen door hun promiscuïteit een gevaar voor de volksgezondheid en zei dat ze ook vaker dan heteroseksuelen psychische stoornissen zouden hebben.

Het onderwerp lijkt inmiddels tot een ware obsessie voor de conservatieven te zijn uitgegroeid. Zo verklaarde partijvoorzitter Bernhard Görg, dat de Weense ÖVP-wethouder voor cultuur - die na de verkiezingen van vorige maand nog gevonden moet worden - geen subsidie zou geven voor de volgende gay-parade. In een televisiedebat tussen Khol en Heide Schmidt van het Liberale Forum (LIF) verklaarde Khol dat de voorstanders van een verlaging van de leeftijd in feite een lobby vormen voor Kinderschänder als Dutroux.

Vorige week, toen de gesprekken tussen de regeringspartijen waren mislukt, begon de voorzitter van de ultra-conservatieve katholischer Elternverein politici die voor een leeftijdsverlaging pleiten, in een kwaad daglicht te stellen. Ook sprak hij over een schandknapenwet en politici, die bereid zijn een vrijbrief voor Kinderschänder te tekenen.

De SPÖ vindt, net als de liberalen en de Groenen, dat Oostenrijk met zijn strafrechtbepalingen op Europees niveau moet komen. Met zijn drieën beschikken ze over 89 stemmen. De ÖVP weet zich, dankzij de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider, gesteund door 94 parlementariërs. Als partijen de verplichting opheffen om met de fractie mee te stemmen, zou het nog spannend kunnen worden, want dan zouden de dissidenten binnen de ÖVP en de FPÖ de doorslag kunnen geven.

    • Karin Jusek