Nieuw offensief in Iran tegen 'corrumperende' satelliet

TEHERAN, 27 NOV. De politie in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft een nieuw offensief gelanceerd tegen satellietschotels. De campagne volgt op de introductie van een televisieprogramma in het Farsi van de Voice of Amerika (VOA), dat over de satelliet naar Iran wordt gestraald. In het programma treden Iraanse artiesten op die in de VS leven.

In het kader van de strijd tegen de “corrumperende invloed” en “culturele agressie” van het Westen werden satellietschotels vorig jaar in Iran verboden. Maar veel bezitters hadden zich daar niets van aangetrokken, en hun schotel achter een laken of in een verborgen hoekje van tuin of balkon opgesteld, en de politie deed er niet veel tegen. Volgens een politiezegsman zijn de laatste tijd echter ongeveer 1.300 satellietschotels in beslag genomen. Hij zei dat de autoriteiten van plan zijn een speciaal telefoonnummer open te stellen voor mensen die de satellietschotel van de buren willen aangeven. “Ze zijn gekomen en ze hebben me laten kiezen tussen mijn schotel en mijn paspoort”, aldus een inwoner van het relatief welgestelde noorden van Teheran waar satellietschotels welig tieren. “Tegenwoordig installeren we de schotel 's avonds om televisie te kunnen kijken, en halen we hem 's ochtends weer weg”, zei een ander.

Met een schotelantenne zijn in Iran zeker twintig buitenlandse stations makkelijk op te vangen, waarvan de populairste in het Arabisch of Engels uitzenden. De VOA is de eerste buitenlandse zender die een speciaal programma in het Farsi brengt. (AP, AFP)