Kritiek op bezoek premier Israel aan nederzetting Ariel

TEL AVIV, 27 NOV. Het officiële bezoek dat premier Benjamin Netanyahu gisteren aan de stad Ariel in bezet gebied heeft gebracht heeft scherpe Amerikaanse en Palestijnse kritiek uitgelokt. De woordvoerder van het State Department in Washington omschreef dit bezoek als “niet nuttig en niet opbouwend”. Volgens Netanyahu is Ariel de hoofdstad van Samaria (deel van Westelijke Jordaanoever). “We zullen hier eeuwig zijn”, zei hij.

Het Palestijnse blad An-Nahar schrijft vanmorgen dat “premier Benjamin Netanyahu iedere kans aangrijpt om spanning tussen de Israeliërs en Palestijnen te veroorzaken”. Volgens deze krant drijft Netanyahu door de bevriezing van het vredesproces en zijn steun aan de nederzettingenpolitiek de Palestijnen tot wanhoop omdat uitbreiding van de nederzettingen tot nog meer landonteigening zal leiden.

Tijdens zijn bezoek aan Ariel zette Netanyahu uiteen dat de stichting van nieuwe nederzettingen nu niet op het programma van de regering staat. “Op het moment dat de mogelijkheid nieuwe nederzettingen te stichten relevant is, zal dit door de regering worden besproken”, zei hij. Maar Netanyahu legde er de nadruk op dat bestaande nederzettingen zich verder kunnen ontwikkelen en dat er een einde is gekomen aan de bevriezing van de bouw in de nederzettingen waartoe de vorige regering Rabin-Peres had besloten.

De Israelische leider zag niet in waarom het tijdstip van zijn bezoek aan Ariel en de kleine nederzetting Eli gisteren wegens de moeilijkheden rond het vredesproces met de Palestijnen niet goed zou zijn gekozen. “Denken jullie echt dat de premier van een gekozen regering die zegt de nederzettingen in Judea en Samaria te zullen handhaven, deze nederzettingen niet zal bezoeken? Jullie begrijpen niet dat er verkiezingen in Israel waren. De Arabische wereld begrijpt dat niet. Waarom zouden de nederzettingen zich niet ontwikkelen? Stopt iemand soms de groei van de Arabische nederzettingen, naast Ariel? Verhinder ik dat soms? Mijn visie op de vrede zegt dat de Palestijnen zich op een natuurlijke wijze in hun woonplaatsen ontwikkelen en de joodse nederzettingen dat op dezelfde manier doen. Zo gaan we in de richting van de permanente oplossing (met de Palestijnen)”, zei hij.

Terwijl Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat gisteren elkaar verantwoordelijk stelden voor de impasse in het vredesproces, is er vannacht volgens Israelische en Palestijnse bronnen wat schot gekomen in de onderhandelingen over de ontruiming van Hebron door het Israelische leger. Volgens radio Israel heeft Israel het principe aanvaard dat het recht op achtervolging in Hebron gelijk zal zijn aan dat in andere Palestijnse steden die al in Palestijnse handen zijn overgaan. Van hun kant zouden de Palestijnen hebben ingestemd met verbreding van de bufferzones in Hebron tussen joden en Palestijnen. Desalniettemin zeggen Palestijnse woordvoerders dat er “nog veel werk moet worden verzet voordat het akkoord over Hebron rond is”. De krant Ma'ariv meldt vanmorgen dat president Ezer Weizman persoonlijk in de onderhandelingen over Hebron heeft ingegrepen en daarover met Netanyahu en Arafat heeft gesproken. Weizman maakt zich grote zorgen over de escalerende spanning tussen Israel en de Palestijnen.

Vanmorgen is bekend geworden dat kolonisten uit Kiryat Arba bij Hebron en enkele andere nederzettingen gisteren in Bethlehem zijn ontvangen door Arafat. Tijdens dit gesprek werd gesproken over samenwerking op gebied van toerisme en handel.

    • Salomon Bouman