'KNP BT te laat met eis tegen KPN'

DEN HAAG, 27 NOV. KNP BT heeft de eis dat Koninklijke PTT Nederland het gebruik staakt van de afkorting KPN te laat naar voren gebracht.

Ook houdt het papierconcern geen enkele rekening met de hoge kosten die voor het post- en telecombedrijf aan een naamswijziging verbonden zouden zijn. Dat heeft raadsman mr. K. Limperg van KPN vanmorgen betoogd voor de rechtbank in Den Haag in de civiele zaak die KNP BT heeft aangespannen tegen KPN.

Raadsman mr. Ch. Gielen van KNP BT eiste vanmorgen een verbod van het gebruik van de afkorting KPN door Koninklijke PTT Nederland. Volgens Gielen ondervindt het papierconcern schade van verwarring over de afkortingen KPN en KNP BT in onder meer het spraakgebruik, de media en de beleggingswereld. Bovendien dreigt de afkorting KNP BT in de verdrukking te geraken door het toenemend gebruik van de afkorting KPN, zo stelde de raadsman van het papierconcern.

Hij presenteerde een reeks van voorbeelden waaruit naar voren komt dat beide afkortingen door elkaar worden gehaald, onder meer bij de bezorging van poststukken, het plaatsen van een order, in de (financiële) pers en door beleggers.

Volgens advocaat Limpberg van KPN heeft KNP BT verzuimd de zaak in het juiste perspectief te plaatsen. Bij de voorbeelden die zijn oppponent aanhaalt is volgens hem geen sprake van verwarring van de handelsnamen KNP BT en KPN, maar van verwisselingen of eenvoudige vergissingen die slechts bij uitzondering worden gemaakt.

ABN Amro heeft in een brief bevestigd dat een Amerikaanse belegger per abuis twee miljoen aandelen KPN heeft gekocht in plaats van aandelen KNP BT. Dat ABN Amro heeft aangegeven niet zo veel problemen te hebben met de afkortingen KPN en KNP BT zegt de bank volgens Gielen uitsluitend om de goede relatie met cliënt KPN niet te schaden.

Gielen vergeleek vanmorgen KPN in publicitair opzicht met een mammoettanker op volle snelheid. Die stop je niet met een druk op de knop, meent de raadsman, en behoort ook niet gestopt te worden nadat KNP BT haar ongestoord op snelheid heeft laten komen. Hij verwijt KNP BT dat het geen rekening houdt met het financiële belang dat Koninklijke PTT Nederland heeft bij het voortgezet gebruik van de afkorting KPN. Volgens Gielen heeft KNP BT vier jaar gewacht met het indienden van de zaak, omdat haar adviseurs weinig kans zagen op een overwinning.