Juventus volgt Ajax op als wereldkampioen

TOKIO, 27 NOV. Voor het eerst sinds de dubbelslag van AC Milan in 1989 en '90 is de wereldbeker voor clubteams twee keer achter elkaar door de Europese vertegenwoordiger gewonnen. Juventus volgde gisteren in Tokio Ajax op als wereldkampioen. De Italiaanse club won met 1-0 van het Argentijnse River Plate. Zuid-Amerika leidt nog steeds in het algemeen klassement met twintig zeges tegen Europa vijftien.

De wedstrijd van gisteren was een stuk aantrekkelijker dan Ajax-Gremio van een jaar geleden. Juventus speelde sterker dan River Plate en creëerde een groot aantal mogelijkheden. De Kroaat Boksic was de grote uitblinker, maar hij miste ook drie grote kansen. Met kunst- en vliegwerk ranselde de Argentijnse keeper Bonano af en toe de ballen uit zijn doel. Bijna ging River Plate nog met de winst aan de haal toen Ortega een kwartier voor tijd op de lat schoot.

Het winnende doelpunt van 'Juve' viel pas in de 82ste minuut. De Fransman Zidane kopte een hoekschop van Di Livio door en Del Piero nam de bal bij de verste paal aan, maakte een draai en schoot hem fraai in de bovenhoek. Verleden week maakte de 22-jarige aanvaller ook het enige doelpunt tegen Manchester United in de Champions League. Op grond van de voltreffer in Tokio werd Del Piero, net zoals Danny Blind vorig jaar na het benutten van de beslissende strafschop, tot man van de wedstrijd gekozen. Het leverde hem een luxe auto op. Del Piero zelf vond dat ploeggenoot Boksic de bolide meer had verdiend.

Zowel Juventus als River Plate raakte na de winst in het kampioenschap van hun continent - de Champions League en de Copa Libertadores - een aantal belangrijke spelers kwijt. River Plate verkocht onder anderen spits Crespo aan Parma. Juventus zag het spitsenduo Ravanelli en Vialli naar Engeland vertrekken, de Portugees Paolo Sousa naar Duitsland en de geroutineerde verdediger Vierchowod via Perugia naar AC Milan. In Tokio bleek dat Juventus betere vervangers heeft aangetrokken dan River Plate. Boksic en Zidane behoorden gisteren tot de belangrijkste spelers. Winnende trainer Lippi zei na afloop dat hij een “Gruppo fantastico” in handen heeft.

Voor zijn collega van River Plate, Ramon Diaz, betekende de wereldbekerfinale een niet zo plezierig weerzien met Japan. Hij speelde er in de J-League voor Yokohama Marinos, de club die hij later ook trainde. Diaz loofde het taaie verzet van zijn spelers en hij vond de nederlaag vooral vervelend voor zijn aanvoerder Francescoli. De inmiddels 35-jarige aanvaller had River Plate net verlaten voor een Europees avontuur toen de club in 1986 zijn eerste en voorlopig enige wereldbeker won. Juventus staat na de verdiende overwinning wel op twee.