Irak veert op na fiat olie-export

BAGDAD, 27 NOV. De koers van de Iraakse nationale munt, de dinar, is gisteren omhooggesprongen van 1.650 tot 1.100 tegen de Amerikaanse dollar, als gevolg van de aankondiging dat het land binnenkort weer mag beginnen met een bescheiden export van olie om voedsel en medicijnen aan te kopen. De eergisteren gesloten overeenkomst tussen de Iraakse regering en de Verenigde Naties zorgde ook voor een scherpe daling van de voedselprijzen in de souk, de overdekte markt van Bagdad.

De prijs van rijst ging omlaag van 700 dinar per kilo tot 350 dinar, suiker, nog schaarser in Bagdad, daalde van 800 tot 480 dinar per kilo. Toch werd er nog weinig verkocht, omdat veel Irakezen door het handelsembargo erg arm zijn geworden en er nu op rekenen dat ze voor het kleine beetje geld dat ze nog hebben binnenkort meer voedsel kunnen kopen.

Volgens het akkoord tussen Bagdad en de VN, dat volgende maand nog voor de Veiligheidsraad moet worden goedgekeurd, kan het land onder toezicht van de VN in het eerste halfjaar van 1997 voor 2 miljard dollar aan olie exporteren. Afhankelijk van de prijs zal dat neerkomen op 500.000 tot 800.000 vaten (159 liter per stuk) per dag. Eenderde van de opbrengst moet bestemd worden voor herstelbetalingen aan onder andere Koeweit. De rest wordt besteed aan de aankoop van voedsel en medicijnen, die onder toezicht van de VN worden gedistribueerd onder de bevolking.

Volgens het Nederlandse bedrijf Saybold, dat in opdracht van de VN de olie-export in Irak zal controleren, verkeren de olie-installaties voor het transport in behoorlijk goede staat. Irak moet alleen nog technische verbeteringen uitvoeren aan een pompstation bij de grens met Turkije. “Onze mensen nemen hun petje af voor de Irakese technici”, aldus Peter Boks van het Vlaardingse bedrijf gisteren. “Ze zijn onder de indruk, zeker gezien de beperkte voorraad reserve-onderdelen.”

Twee medewerkers van Saybolt reizen dit weekeinde naar de installaties om te kijken of Irak de reparaties heeft doorgevoerd. De apparatuur is nodig om te controleren of Irak zich houdt aan afspraken over de olie-export.