In Ede apart net voor regenwater

EDE, 27 NOV. In de Gelderse gemeente Ede komt een nieuwbouwwijk met een dubbel waterleidingnet. De woningen in de wijk Kernhem worden niet alleen voorzien van leidingen voor drinkwater, er komt ook een waterleiding voor het doortrekken van de toiletten, voor het douchen, de afwasmachine, het wassen van de auto en alle andere toepassingen. Met het dubbele systeem moet een verdere verlaging van het grondwater worden tegengegaan.

Het drinkwater in Ede wordt gemaakt van het Veluws grondwater. Maar het gebruik ervan staat onder grote druk als gevolg van de toenemende verdroging. Om die verdroging een halt toe te roepen, heeft de provincie Gelderland inmiddels limieten gesteld aan het bedrijfsleven en de waterleidingbedrijven voor het oppompen van grondwater. Energiebedrijf Nuon, dat ook verantwoordelijk is voor de watervoorziening in de gemeente, besloot daarop in de nieuwe wijk tot het aanleggen van een dubbel netwerk: het gewone net voor het drinkwater en een apart net voor de overige toepassingen in de woningen. Daartoe zal het regenwater worden opgevangen in reservoirs en in grote vijvers. Hoe dat precies zal gebeuren, zal de Nuon volgende week bekendmaken. Dan zal er ook duidelijkheid komen over de extra kosten van een dubbel waterleidingnet.

Volgens een woordvoerder van de Vewin, de vereniging van exploitanten van waterleidingbedrijven, vormen de plannen van Ede “een heel aardig experiment”. “De politiek wil wat doen aan de verdroging. We kunnen in Ede nu eens bekijken hoe dat in de praktijk kan worden gedaan.” De woordvoerder sprak zijn voorkeur uit voor, na verloop van tijd, een gedegen milieu-onderzoek naar het dubbele net. “Je legt toch tweemaal zoveel leidingen aan, terwijl je bovendien dubbele pompstations nodig hebt. Dat betekent extra energiekosten. Al dat soort zaken moet op een rijtje worden gezet. Vervolgens kunnen we dan een beslissing nemen.” Zeker is, aldus de woordvoerder, dat aanleg van een dubbel net door heel Nederland onbetaalbaar is. “Het is alleen mogelijk in nieuwbouwwijken. Om alle huizen te voorzien van een extra leiding wordt veel te duur.” De woordvoerder hield overigens wel principiële kritiek op de plannen: “De gebruiker betaalt evenveel, maar krijgt voor een belangrijk deel water van mindere kwaliteit. Dat is toch bizar, helemaal als je nagaat dat de kosten voor het vervoer van het water ook nog eens hoger zijn.”