Honderd jaar film in Utrecht

'Honderd jaar film in Utrecht'. Do. 28 nov. t/m zo. 1 dec. Inl. en res. bij Filmtheater 't Hoogt (030-2328388) en de zes overige deelnemende bioscopen in Utrecht.

Op 29 november 1896 presenteerde de kermisexploitant Christiaan Slieker in de concertzaal van de Utrechtse Parktuin Tivoli de eerste voorstelling van zijn 'Grand Théatre Edison'; voor de meeste Utrechtenaren was dit de eerste keer dat ze kennis konden maken met 'de wonderen van de kinematographie.' Om de honderdste verjaardag van deze gebeurtenis te vieren, hebben de in Utrecht gevestigde filmorganisaties een vierdaagse manifestatie georganiseerd. Naast speciale evenementen en vertoningen van historische films, zullen er ook avant-premières zijn van films die pas de komende maanden Nederland bereiken. Zo draaien aanstaand weekend onder meer Portrait of a Lady van Jane Campion, Gouden Palm-winnaar Secrets and Lies van Mike Leigh, de 'biopic' Surviving Picasso (met Anthony Hopkins in de hoofdrol), Neil Jordans controversiële IRA-film Michael Collins, en de door Al Pacino gemaakte documentaire Looking for Richard.

De manifestatie 'Honderd jaar film in Utrecht' wordt op donderdagavond 28 november in het Universiteitstheater ingeluid met een toverlantaarnvoorstelling die wordt verzorgd door prof. dr. Wagenaar, rector magnificus van de RU Utrecht. In de dagen erna is er in Filmtheater 't Hoogt onder andere een familievoorstelling met zeven korte kinderfilms uit de jaren tien (30 nov 15u, met explicatie en pianobegeleiding), een concert van Willem Breuker bij tien filmfragmenten van Johan van der Keuken (30 nov 20u30), en een speciale vertoning van de in 1950 gemaakte en onlangs teruggevonden verzetsspeelfilm Een weg naar Fort de Bilt (1 dec 14u).