Gezocht: een vriend voor Gabriela Sabatini

ROTTERDAM, 27 NOV. Gabriela Sabatini voelde zich eenzaam aan de top van het internationale tennis. Om aan de roem te ontsnappen, kocht ze ooit een blonde pruik. Als haar grootste probleem beschouwt ze het vinden van een vriend, zo bekent ze deze week in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Stern. “De meeste mannen zijn veel te verlegen om Gabriela Sabatini aan te spreken.”

Een maand geleden stopte de 26-jarige Argentijnse met tennissen. Ze was gezakt naar een 26ste plaats op de ranglijst van de beste tennissters. De hoogste notering in haar carrière was een tweede plaats. “Vaak huilde ik als ik een partij had verloren, maar dat was verder geen probleem”, aldus Sabatini. “Maar ik heb er nooit aan kunnen wennen dat het tennis je zo eenzaam maakt. De meeste tijd was ik onderweg, in m'n eentje, in goede en in slechte tijden. Ik heb me vaak verdomd alleen gevoeld.” Het was Brenda Schultz, in 1994 dubbelspelpartner van Sabatini, opgevallen hoe teruggetrokken de Argentijnse leefde. “Ze zit de hele tijd binnen computerspelletjes te spelen. Ze is bang, ze durft niets meer”, zei Schultz destijds.

“In het tennis heb je geen privé-leven”, zegt Sabatini in Stern. “Eén keer heb ik zelfs een blonde pruik gekocht om niet herkend te worden. Het moeilijkste vond ze het om een vriend te vinden. “Ik weet nooit of iemand me wil kennen omdat hij geïnteresseerd in me is, of omdat hij het leuk vindt om met een beroemd persoon om te gaan. De man van mijn dromen zou zijn eigen baan moeten hebben en onafhankelijk moeten zijn en niet aan me vastzitten.”

Sinds Sabatini op 24 oktober bekendmaakte dat ze stopte, heeft ze geen racket meer aangeraakt. “Ik vind het nu gewoon lekker om 's ochtends wat langer in bed te blijven liggen. En het is heerlijk dat ik 's avonds niet zo vroeg naar bed hoef.” Sabatini, de eerste tennisspeelster met een eigen parfumlijn, gaat reclame maken voor beddengoed en badlakens. “Ik ben niet gestopt met leven, alleen maar met professioneel tennis.”