De Boer bij selectie Gouden Bal

PARIJS, 27 NOV. Ronald de Boer en Jari Litmanen van Ajax en de oud-Ajacieden Edgar Davids en Nwankwo Kanu zitten bij de voorlopige selectie van vijftig spelers voor de Gouden Bal. Dat is de prijs voor de Europees voetballer van het jaar. De organisatie van de traditionele verkiezing is in handen van het blad France Football.

Kanu verhuisde afgelopen zomer van Ajax naar Inter Milaan. Vlak nadat hij bij de Olympische Spelen in Athens met Nigeria de gouden medaille won, bleek dat hij hartproblemen heeft. Momenteel is nog onzeker of hij zijn loopbaan kan voortzetten. Verscheidene voetballers hebben al gepleit de prijs aan de Nigeriaan te geven.

Vorig seizoen is de Gouden Bal voor het eerst gewonnen door een niet-Europeaan: de Liberiaan George Weah van AC Milan. De verkiezing is sinds een jaar opengesteld voor voetballers van buiten Europa. In de groep van vijftig zijn vijf Zuidamerikanen en drie Afrikanen opgenomen.

Europees kampioen Duitsland is met acht spelers vertegenwoordigd. Opvallende afwezigen zijn de voorgangers van Weah, Roberto Baggio en Hristo Stoitsjkov.

De prijs is in het verleden door drie Nederlanders gewonnen: Johan Cruijff (1971, '73 en '74), Ruud Gullit (1987) en Marco van Basten (1988, '89 en '92). (ANP)