Conflict in top van Surinaamse bank

PARAMARIBO, 27 NOV. De president van de Surinaamse Centrale Bank, André Telting, heeft gedreigd met opstappen. Hij protesteert hiermee tegen de benoeming door de regering van Henk Goedschalk tot regeringscommissaris en president-commissaris bij de bank.

Goedschalk was Teltings voorganger als president van de centrale bank. Hij maakte in die functie naam door de bankbiljettenpers ongebreideld te laten draaien. Goedschalk werd door de vorige regering ontheven van zijn functie, nadat hij was genoemd in een smeergeldaffaire bij een grote importtransactie. Goedschalk heeft nauwe banden met voorzitter Desi Bouterse van de regerende Nationaal Democratische Partij (NDP).

Telting verklaarde tegenover het Surinaamse dagblad De Ware Tijd een goede samenwerking met regeringscommissaris Goedschalk niet mogelijk te achten. Dat maakt het volgens hem ook moeilijk een goede relatie met de regering te onderhouden.

Bankpresident Telting maakte na zijn aantreden in 1994 een eind aan de monetaire financiering van de overheidsbegroting, tot grote hoogte gegroeid onder Goedschalk. Onder Teltings verantwoordelijkheid kon de koers van de Surinaamse gulden worden gestabiliseerd. De dekking van de gulden werd versterkt door de aankoop van goud.

Bankpresident Telting werd vorig jaar in een rapport om zijn beleid geprezen door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Een vertrek van Telting zou de samenwerking met het IMF en ook de Wereldbank kunnen bemoeilijken.

Minister van Financiën Atta Mungra kondigde juist onlangs aan dat zijn land voor het eerst gebruik zou willen maken van Wereldbankhulp bij het stimuleren van particuliere investeringen.

Nederland heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat financiële hulp aan Suriname alleen kan plaatshebben bij een gezond macro-economisch beleid dat de goedkeuring van het IMF kan wegdragen. Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) is volgende maand in Paramaribo voor het halfjaarlijkse beleidsoverleg.

Telting heeft de Surinaamse president Jules Wijdenbosch er in een brief op gewezen dat de raad van commissarissen niet benoemd is volgens de wettelijke procedure, die voorschrijft dat eerst overleg met de bankpresident gepleegd moet worden. Gisteren sprak Telting drie uur lang met president Wijdenbosch, maar dat gesprek lijkt niets te hebben opgeleverd. “Zodra ik de benoemingsresolutie in handen krijg, stap ik op”, aldus Telting.