Claes had toch ontmoeting met topman Agusta

BRUSSEL, 27 NOV. Het Belgische weekblad Humo heeft een videoband uit 1989 ontdekt waarop Willy Claes zegt gesproken te hebben met Agusta-directeur Raffaelo Teti. Claes, die in oktober 1995 ontslag moest nemen als secretaris-generaal van de NAVO in verband met de Agusta-smeergeldaffaire, heeft altijd ontkend een gesprek met Teti te hebben gehad.

De Belgische justitie onderzoekt nog steeds of Claes in 1988 als minister van Economische Zaken smeergeld heeft aangenomen in ruil voor de aankoop van 48 helikopters van het Italiaanse Agusta voor de Belgische defensie. Justitie heeft aanwijzingen dat hij in die tijd twee ontmoetingen met Teti heeft gehad. Zowel Claes als Teti ontkent dat ze elkaar ooit onder vier ogen hebben gesproken.

Op de videoband, gemaakt tijdens de opening van een Belgisch-Limburgs bedrijf, zegt Claes echter dat hij op 8 januari 1989 “met de Italiaanse voorzitter van Agusta een onderhoud had over de bestelling door de Belgische regering van de helikopters”.

In een reactie gisteren op de BRTN-radio ontkende Claes de ontmoeting niet, maar hij zei zich niet meer precies de samenstelling van de delegatie te herinneren. Hij voegde eraan toe: “Het betekent nog steeds niet, als we een ontmoeting hadden, dat er iets gebeurd zou zijn dat het daglicht niet kan verdragen.” (AP)