Beurzen scherp lager na daling op Wall Street

AMSTERDAM, 27 NOV.De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs daalden vanochtend over een breed front scherp. De kelderende noteringen reageerden op de terugval op de Amerikaanse beurs gisteravond. Beleggers grepen de daling van Wall Street aan om hun koerswinsten veilig te stellen.

AMSTERDAM De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse beurs, de AEX index, stond begin van de middag 6,51 punten lager op 620,59.

Handelaren zagen de daling van de aandelenkoersen, die over een breed front optrad, niet als de al enig tijd gevreesde correctie na de sterke stijging van de afgelopen tijd. “De verliezen vallen, relatief gezien, mee”, aldus een van hen.

De AEX beursindex is dit jaar al met circa 150 punten omhoog gegaan, zo zeiden handelaren. Een correctie met 30 tot 40 punten zou volgens de handel “gezond” zijn, maar niemand ziet dit snel gebeuren.

De koersen van Koninklijke Olie en Unilever, die zwaar in de beursindex meewegen (10 procent), kregen een forse tik. Olies moesten 4 gulden inleveren op 288,70 gulden en Unilever zakte 3,30 gulden naar 295,30 gulden. Bij Philips, die gisteren erg vast gestemd was en vijf procent in waarde steeg na een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, ging het wat rustiger toe. Er ging 70 cent van de koers af op een niveau van 68,50 gulden.

Akzo verloor 2,40 gulden en zakte naar 223,20 gulden, chemieconcern DSM moest 1,90 afstaan en daalde naar 162,60 gulden. Uitzendbureau Randstad was opnieuw een grote verliezer. Gisteren daalde de koers van het bedrijf, die dit jaar verdubbeld is, al met 6,50 gulden naar 122,50 gulden. Vanochtend was het fonds opnieuw op zijn retour en ging 3,50 gulden van de koers af. Randstad zakte naar een stand van 119 gulden.

Heineken daalde 1,70 gulden naar 311,10 gulden, terwijl handelshuis Hagemeyer 1,80 inleverde op 134 gulden. Uitgever Wolters Kluwer zakte 1,10 gulden naar 221,70 gulden. Detailhandelsgigant Ahold, die in de loop van de middag met de resultaten over het derde kwartaal zou komen, was relatief de grootste daler onder de hoofdfondsen met een teruggang van 2,80 gulden naar 103,50 gulden.

Op de lokale markt zette Van der Giessen-de Noord, die dit jaar in de rode cijfers terechtkomt, de daling voort. Na de koersduik gisteren van 12,50 gulden ging er nu 3,40 gulden van de koers af op 45,10. Slecht in de markt lag ook Aalberts met een teruggang van 9,40 gulden op 206 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar opende vanochtend ruim een halve cent lager. Om 10.00 uur noteerde de dollar 1,7105 gulden, tegenover een slotkoers van 1,7165 gulden gisteren. Het lagere koerspeil was gisteravond al bereikt op de wisselmarkt in New York.

NEW YORK De spectaculaire stijging van de aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York is gisteren omgeslagen in een daling. De Dow Jones aandelenindex sloot 19,36 punten lager op 6528,43. De omzet was 538 miljoen aandelen. Het koersverloop was grillig, zo zeiden handelaren. Het zwakker dan verwachte consumentenvertrouwen veegde 's ochtends behaalde koerswinsten weer weg.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index van 225 aandelen onder invloed van de sombere verwachtingen voor de Japanse industrie met 72,97 punten (0,34 procent) tot 21.345,28.