Amsterdam past regels aan voor Koninginnedag

AMSTERDAM, 27 NOV. Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is voor het nemen van maatregelen om Koninginnedag in de toekomst ordelijk te laten verlopen. Dit bleek gisteren tijdens de vergadering van de raadscommissie algemene bestuurlijke en juridische zaken.

Het tijdstip waarop de vrijmarkt begint zal in de toekomst samenvallen met het begin van de commerciële markt, om zes uur 's ochtends. “Zo komt het accent weer op de dag zelf te liggen. Op die manier ontstaat bovendien een periode van totale rust, waardoor de herrieschoppers de gelegenheid krijgen naar huis te gaan”, aldus het rapport. Het was jarenlang gebruikelijk dat de vrijmarkt reeds de avond voor Koninginnedag begon. D66 pleitte er wel voor dat wanneer het accent weer op de dag zelf ligt, de feestelijkheden tot later in de avond te laten duren. Nu is het om acht uur 's avonds afgelopen waarna de Reinigingsdienst uitrukt om straten en pleinen schoon te maken.

De partijen verschilden van mening over de vraag wie er etenswaren mag blijven aanbieden op Koninginnedag. De Keuringsdienst van Waren is ook dit jaar op talloze voorbeelden gestuit van onverantwoord opslaan van etenswaren. Wethouder J. van der Giessen (gezondheidszorg) pleit daarom voor een verbod voor particulieren om etenswaren te verkopen, tenzij men over een lopende vergunning beschikt.

Hoewel de PvdA vindt dat de verloedering en de uitwassen van Koninginnedag een halt moeten worden toegeroepen, waarschuwde het raadslid P. Meijer voor vertrutting. “Het is een volksfeest, we moeten niet al te tuttig doen met betrekking tot de verkoop van etenswaren.” D66 pleitte ervoor de vergunningen te koppelen aan bestaande horecavestigingen. Ook de VVD zei daarvoor te voelen. “Als het zo erg is als de Keuringsdienst stelt, dan moet de verkoop door particulieren aan banden worden gelegd”, aldus het raadslid Hooijmaijers.