Akkoord 'tsaarleningen'

PARIJS, 27 NOV. Rusland zal Franse bezitters van nooit afgeloste obligaties uit de tsarentijd in totaal twee miljard frank (660 miljoen gulden) betalen.

Een principe-akkoord daartoe is gisteren gesloten tijdens een bezoek van de Russische premier Tsjernomyrdin aan Frankrijk. Door het akkoord met Frankrijk heeft Rusland een goede kans lid te worden van de Club van Parijs, het samenwerkingsverband van crediteuren landen met vorderingen op ontwikkelingslanden. Het communistische regime heeft de leningen nooit willen erkennen en betaalde daarom geen rente en aflossing. De kwestie heeft de betrekkingen tussen Frankrijk en Rusland tientallen jaren belast. Franse financiële instellingen mochten geen leningen aan Moskou verstrekken. Toen Rusland eerder deze maand voor het eerst een internationale obligatielening uitgaf, was plaatsing in Frankrijk verboden. In Parijs is afgesproken dat Rusland de twee miljard franc zal uitbetalen over een periode van vier jaar. Er is geen vast bedrag per obligatie vastgesteld. Wie in aanmerking denkt te komen voor een uitkering, moet zich melden. In totaal ging het destijds om 15 miljard franc. De obligaties zijn nog steeds genoteerd aan de effectenbeurs in Parijs. Volgens de Franse belangenvereniging zijn er nu nog ongeveer 400.000 bezitters van in totaal vier miljoen stukken. De vereniging verlangde, inclusief onbetaalde rente, 150 miljard franc. (AFP)