Actie zonder allure

Fled. Regie: Kevin Hooks. Met: Laurence Fishburne, Stephen Baldwin, Will Patton, Salma Hayek. In 20 theaters.

Heel even is Fled een veelbelovende thriller. In een handvol snel gemonteerde scènes wordt een intrige uitgezet en maken we kennis met de belangrijkste personages. De openbare aanklager in een mafiawitwaszaak verliest zijn kroongetuige bij een bomaanslag; een spijkerharde rechercheur krijgt opdracht om binnen drie dagen nieuw bewijsmateriaal te vinden; twee gevangenen ontsnappen op een eigenaardige manier aan de chain gang in Georgia; een laconieke plattelandsinspecteur komt op het spoor van corruptie en samenzwering op hoog niveau.

En dan, na ongeveer tien minuten, is het voorbij. Enkele koddige ruzies tussen de aan elkaar geklonken gevangenen (Laurence Fishburne en Steven Baldwin) doorbreken de opgebouwde spanning, en regisseur Kevin Hooks laat de film uit zijn handen glippen. Fled blijkt een thematisch en stilistisch allegaartje, niet grappig genoeg als komedie en niet serieus genoeg als actiefilm; een inferieure kruising tussen 48 Hrs en The Parallax View, voor wie zich daar iets bij voor kan stellen.

Een paar lessen kunnen uit Fled worden geleerd. Ten eerste: de humoristische actiethriller is een moeilijk genre, dat slechts bij zeer weinigen in veilige handen is. Ten tweede: Stephen Baldwin, koning van de meesmuilende blik, heeft te weinig charisma voor een dragende rol. Ten derde: Salma Hayek, het Mexicaanse sekssymbool uit Robert Rodriguez' Desperado, is niet goed gecast als in zichzelf mummelend trutje. En ten overvloede: zelfs een flinke dosis machismo geeft een slappe actiefilm geen allure.

Helemaal voor niets is Fled dus niet gemaakt. De film is het schoolvoorbeeld van een mislukking. Producenten en regisseurs over de hele wereld kunnen er hun voordeel mee doen.

    • Pieter Steinz