VS evacueren meer Koerden uit N-Irak

WASHINGTON, 26 NOV. De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen, samen met Turkije, een begin te maken met de evacuatie van nog eens 5.000 Koerden uit het noorden van Irak, waar sinds september de invloed van de regering in Bagdad is toegenomen.

Het gaat met name om employés van Westerse hulporganisaties, die via het eiland Guam naar de VS worden overgebracht. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken “bevinden deze mensen zich in een risicosituatie die het noodzakelijk maakt dat ze worden geëvacueerd”.

De Amerikaanse autoriteiten hadden in september al 2.100 mensen geëvacueerd, in meerderheid Koerden die voor Amerikaanse organisaties in het gebied werkten en hun gezinnen. Onder hen bevonden zich naar wordt aangenomen ook medewerkers van de Centrale Inlichtingendienst (CIA). In oktober werden 600 tegenstanders van het regime geëvacueerd die in het de facto onafhankelijke gebied hun toevlucht hadden gezocht en daar met Westerse steun actief waren. Daarbij werd onderstreept dat de aanwezigheid van Iraakse agenten, die in Noord-Irak zijn achtergebleven na de Iraakse militaire rol bij de bezetting van de Koerdische stad Arbil door de Koerdische Democratische Partij (KDP), voor deze vluchtelingen een bedreiging vormde.

De woordvoerder van het State Department wees erop dat met de nieuwe evacuatie de internationale operatie Provide Comfort, die in 1991 werd opgezet om de Koerden van Noord-Irak te helpen, feitelijk aan haar eind komt, onder andere bij gebrek aan infrastructuur. De Franse, Britse en Amerikaanse patrouillevluchten vanuit Turkije boven Noord-Irak in het kader van Provide Comfort worden echter vooralsnog voortgezet. (Reuter, AFP, AP)