Uitlevering dochter Bernadette Devlin

LONDEN, 26 NOV. Duitsland heeft Groot-Brittannië om uitlevering gevraagd van de 25-jarige Roisin McAliskey, dochter van het voormalige parlementslid Bernadette McAliskey die eind jaren zestig wereldfaam verwierf onder haar meisjesnaam Bernadette Devlin. Ze wordt verdacht van poging tot moord op Britse soldaten. Ze zou betrokken zijn geweest bij de mortieraanval van 28 juni op een Britse legerbasis in het Duitse Osnabrück.

Bernadette McAliskey werd in 1969 op 21-jarige leeftijd in het Britse parlement gekozen. Als strijder voor burgerrechten nam ze datzelfde jaar deel aan de Slag om de Bogside, een gewelddadige confrontatie in Londonderry tussen de katholieke, nationalistische minderheid en de Britse autoriteiten. Dat kwam haar op zes maanden gevangenisstraf te staan. In 1972 gaf ze de minister van Binnenlandse Zaken in het Lagerhuis een klap in zijn gezicht. Vijftien jaar geleden werd ze bij een loyalistische terreuraanslag doorboord door kogels, onder de ogen van haar dochters Roisin en Deirdre.