Uitlekken van Britse begroting onderzocht

LONDEN, 26 NOV. De Britse minister van Financiën Kenneth Clarke is er gisteren in geslaagd een opstand van Conservatieve parlementariërs over de presentatie van de begroting heen te tillen. Maar het uitlekken van de begroting op een schaal die in de Britse historie nooit eerder vertoond is, bracht hem alsnog in verlegenheid. De Conservatieve regering beschouwt de vanmiddag ingediende begroting als springplank voor de verkiezingen.

Premier Major heeft de binnenlandse veiligheidsdienst gisteren gevraagd een onderzoek in te stellen nadat de Daily Mirror beslag had weten te leggen op 36 begrotingsdocumenten. Tachtig procent van de maatregelen die de regering vandaag zou aankondigen, werd daarin onthuld. De krant, die kritisch staat tegenover de Conservatieven, besloot gisteren “in het algemeen belang” om af te zien van gedetailleerde publicatie en de documenten terug te geven. Volgens hoofdredacteur Piers Morgan had openbaarmaking kunnen leiden tot stillegging van de beurshandel en chaos op de internationale valutamarkt. “Hoe kan je de economie toevertrouwen aan een bewindsman die de helft van zijn begroting kwijtraakt”, schamperde Labour-woordvoerder Brian Wilson.

Kort tevoren had minister van Financiën Kenneth Clarke met een serie waarborgen de verhitte gemoederen binnen zijn fractie gesust en een regeringscrisis voorlopig afgewend. De Britse regering neemt geen besluiten over een Europese monetaire unie zonder het parlement daarin te kennen. Op de bijeenkomst volgende week maandag van Europese ministers van Financiën worden geen bindende afspraken gemaakt. Voor de Europese top op 13 en 14 december in Dublin krijgt het Lagerhuis anderhalve dag de kans om over Europa en de Europese munt te debateren.

Conservatieve parlementariërs vreesden vorige week dat het Lagerhuis buitenspel werd gezet terwijl de regering bij de besprekingen over de monetaire unie de economische onafhankelijkheid van de natie aan het verkwanselen was. In zijn spoedverklaring gaf Clarke gisteren “de spijkerharde garantie” dat het Verenigd Koninkrijk verschoond blijft van Europese economische inmenging als het land niet deelneemt in een monetaire unie. De explosieve verdeeldheid binnen de Conservatieven over Europa die binnen twee weken bij een debat alsnog tot ontlading kan komen, bleek toen Clarke de Britse opties memoreerde. Zowel bij de mogelijkheid van meedoen aan de Europese munt als bij handhaving van het Britse pond weerklonk van de Conservatieve banken gejouw en gejuich.

    • Dick Wittenberg