Themapark Archeon failliet verklaard

ALPHEN AAN DEN RIJN, 26 NOV. Het themapark Archeon is gistermiddag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. De rechter-commissaris nam het advies van bewindvoerder H. Bouma over om een einde te maken aan de surseance van betaling van het archeologische themapark in Alphen aan den Rijn.

Bouma schreef de rechtbank vorige week dat hij geen mogelijkheden ziet voor een doorstart van het Archeon. Voor het plan van de Archeon-directie om het themapark in afgeslankte vorm (van zestig naar zes hectare) door te zetten, kon Bouma geen financiers vinden.

De bewindvoerder is door de rechtbank benoemd tot curator. Bouma zal in eerste instantie het ontslag aanvragen van de personeelsleden van het Archeon. Ddaarna richt hij zich op sanering van de schuld van bijna tachtig miljoen gulden. ABN Amro, financier van het park en grondeigenaar, is de grootste schuldeiser.

Bij de oprichting van het themapark is vastgelegd dat ABN Amro bij faillissement het recht heeft om een deel van de grond te bebouwen. ABN Amro kocht indertijd bijna 62 hectare grond voor de prijs van 1,5 miljoen gulden. Eerder dit jaar kwamen bank en gemeente overeen om al 13 hectare van deze grond te bebouwen. Bij faillissement zouden dit 31,8 hectare mogen zijn, aldus het contract.

De eerste 57 miljoen gulden die bebouwing oplevert is voor de bank, alles daar boven wordt gelijkwaardig gedeeld met Alphen aan de Rijn. H. Povee, woordvoerder van ABN Amro, sprak enkele weken geleden de verwachting uit dat de bank in dat geval “met heel veel moeite quitte zou spelen”.

De Alphense wethouder W. van der Veen Meerstadt (economische zaken) heeft inmiddels verklaard dat de gemeente de grond zal herbestemmen, indien ABN Amro daar een verzoek toe indient. Of de bank dit zal doen, is nog ongewis. Zij was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.