SINTERKLAAS-CAKE

Voor een cakevorm van 22 centimeter.

200 gram boter

200 gram fijne tafelsuiker

mespunt zout

4 eieren (nummer 3)

200 gram bloem

2 eetlepels speculaas- of koekkruiden

50 gram amandelschaafsel

Verwarm de oven op 150 graden Celsius. Klop in een kom de boter, de suiker en het zout met een mixer in 8-10 minuten tot een lichte romige massa. Klop de eieren één voor één erdoor, voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen. Zeef de bloem en de speculaaskruiden boven de kom en spatel ze door het botermengsel. Vet de vorm met boter in, bestuif de vorm met wat bloem en schud de overtollige bloem eruit. Schep het cakebeslag in de vorm en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in ongeveer vijf kwartier gaar. Prik met een satéstokje in het midden van de cake, komt dit er schoon uit dan is de cake gaar. Stort de cake na vijf minuten op een taartrooster en laat hem afkoelen.

RECTIFICATIE: De hoeveelheid boter in het recept voor gevulde speculaas met een notendeksel (pagina 244 van Het nieuwe NRC Handelsblad kookboek) is 150 gram.

    • Annelène van Eijndhoven