Rel over grote fusie in Zweden

STOCKHOLM, 26 NOV. In Zweden is groot tumult ontstaan door de aankondiging van een fusie van het verzekeringsconcern Skandia en de hypotheekbank Stadshypotek, waarin de staat een belang heeft van 34 procent. Minister van Financiën Erik Asbrink noemde het plan gisteren “onethisch”en zegde zijn vertrouwen op in het bestuur van Stadshypotek.

De fusie zou de grootste financiële groep van Scandinavië opleveren, met 500 miljard kroon (127 miljard gulden ) aan activa en een beurswaarde van 45 miljard kroon. Skandia wil Stadshypotek overnemen via een aandelenruil. Het bod daartoe geldt ook voor het belang van de overheid. Maar het Zweedse parlement gaf afgelopen vrijdag juist toestemming aan de regering om deze deelneming te verkopen via een veiling.

“Pas kort geleden hoorde ik dat Stadshypotek al een tijd onderhandelde met Skandia zonder de grootste aandeelhouder te informeren,” aldus Asbrink. Hij zei ook het “opmerkelijk” te vinden dat het bestuur van Stadshypotek nu een bod van Skandia steunt terwijl het weet van de plannen van de regering met de staatsdeelneming van 34 procent. “Ik heb daarom geen vertrouwen meer in de directie.”

De regering zet het plan voor veiling van het staatsbelang door. Daarbij kunnen zowel Zweedse als buitenlandse bedrijven bieden. Maar volgens Asbrink kan de aankondiging van de fusie een negatief effect hebben op de opbrengst van de veiling.

Analisten oordeelden dat het bod van Skandia aan de lage kant is. Ze zouden er daarom niet van opkijken als een andere financiële instelling met een hoger bod komt. (Reuter)