Regering Frankrijk onveranderd in het nauw

PARIJS, 26 NOV. De Franse regering blijft onveranderd, en in het nauw. Zo talrijk als de sirenenstemmen vorige week nog het lied van de regeringswijziging zongen, om een nieuw élan te suggereren, zo duidelijk is het vandaag dat president Chirac even niets doet. De stakende vrachtwagenchauffeurs doen het voor hem.

Voor premier Juppé zijn het dagen waarop hij weinig kan doen en veel moet hopen op het geluk dat geen enkele politicus kan missen. Vorige week was al duidelijk dat president Chirac er nog niet aan toe was hem te laten vallen. Ondanks immer dalende populariteitscijfers is de band tussen de twee neo-gaullistische strijdmakkers te hecht voor een simpel bedankje.

Maar een frisse wind, bijvoorbeeld door een enkele zwaargewicht uit het kamp van partijgenoot en ex-rivaal Balladur in de regering op te nemen, dat leek verstandig. Over zestien maanden zijn er parlementsverkiezingen en bij de huidige rampzalige werkloosheid en algemene staat van nationale depressie is alles goed om een logische linkse zondvloed te keren.

Maar zondag al begonnen de eerste 'petites phrases', zoals politici dat hier zelf liefkozend aanduiden, te klinken tegen een reconstructie van de regering. Niemand gaf er een helder argument bij.

Vandaag bevestigde regeringwoordvoerder, minister van Begrotingszaken Alain Lamassoure officieel dat er geen spelerswissel op de agenda staat. De zwaarst wegende reden is waarschijnlijk het sociale conflict dat Frankrijk toch nog onverwacht terug heeft geslingerd in zijn rituele najaarskrampen.

Voor premier Alain Juppé kan ieder examen het laatste zijn. Als hij, die zuinigheid voor de impopulaire euro personifieert, nu opeens met de buidel zwaait, staan straks alle boze postbodes, treinconducteurs en andere kleine ambtenaren op de stoep.

Als de premier weer flink doet, en het conflict laat escaleren tot een echte nationale staking, dan is Frankrijk echt de zieke man van Europa, met één nieuwe werkloze erbij, genaamd A. Juppé.

    • Marc Chavannes