Politie wil af van doordeweeks voetbal

ROTTERDAM, 26 NOV. De beheerders van de politiekorpsen in Nederland willen het betaald voetbal zoveel mogelijk overdag in het weekeinde concentreren. Zij willen verder dat begeleiders van groepen voetbalsupporters een betere opleiding krijgen.

De korpsbeheerders, verenigd in het Korps Beheerders Beraad, doen daartoe op 4 december voorstellen in het overleg met de KNVB. Dat heeft burgemeester d'Hondt van Nijmegen, voorzitter van het beraad, gisteren gezegd.

Al geruime tijd signaleert het korpsberaad een verharding van het supportersgeweld in Nederland, aldus d'Hondt. “Die trend willen wij op 4 december met de KNVB bespreken. Ook zullen wij dan voorstellen wedstrijden in het betaald voetbal zoveel mogelijk in de weekeinden te laten spelen. En dan bij voorkeur bij daglicht”, benadrukt hij.

Op 16 november hebben de burgemeesters zich over deze voorstellen aan de KNVB uitgesproken. Volgens d'Hondt hoeft het daarom geen verbazing te wekken dat burgemeester Peper de wedstrijd Feyenoord-Ajax zondag in Rotterdam had vervroegd naar half drie 's middags.

Een woordvoerder van de KNVB waarschuwt in een reactie voor paniekvoetbal. “We hebben nu een uitwas gehad, maar de laatste jaren is het toch steeds goed gegaan, ondanks dat er wedstrijden aan het begin van de avond begonnen in verband met televisie-uitzendingen”, zegt hij. Verder benadrukt hij dat korpsbeheerders nu al meebepalen op welk tijdstip een wedstrijd mag worden afgewerkt.

D'Hondt wijst er voorts op dat de komst van de televisiezender Sport7 de wedstrijden in de eredivie meer over de week heeft verspreid. “Daardoor kan de politie supportersgeweld slechter beteugelen”, zo constateert hij.

In het contract van de KNVB met Sport7 staat dat dertig wedstrijden per jaar worden gespeeld buiten de gangbare tijdstippen, juist in verband met rechtstreekse tv-verslagen. “Daar zitten dus haken en ogen aan”, aldus de woordvoerder van de KNVB.

Politici en verantwoordelijk bestuurders hebben gisteren onthutst gereageerd op het supportersgeweld dat zich zondag in Rotterdam voordeed rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) voerde gisteren overleg met staatssecretaris Terpstra (Sport). De bewindslieden willen op zo kort mogelijke termijn praten met de korpsbeheerders van de politie in de grote steden. Een datum is nog niet vastgesteld. Aanstaande maandag zal in de Kamer worden gesproken over politie-inzet bij voetbalwedstrijden.

De Rotterdamse loco-burgemeester Simons bood zijn excuses aan bij het Ajax-bestuur “Ik heb geen oplossingen, maar het moet mogelijk zijn om in alle steden te voetballen zonder een intimiderende sfeer”, zei Simons. Hij noemde het besluit van burgemeester Peper om de risicowedstrijd bij daglicht te houden “verstandig”. Volgens Simons zou dit voorbeeld in de donkere winterdagen vaker kunnen worden gevolgd.

Om te proberen de jaarlijkse voetbalkraker in goede banen te leiden, zette de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond zondag vierhonderd agenten in. In totaal hielden die 34 relschoppers aan, van wie er 23 een dagvaarding kregen uitgereikt. “Op 20 december zal deze groep voor de politierechter moeten verschijnen. Zes anderen dienen in februari te verschijnen voor de kantonrechter”, zei de Rotterdamse persofficier H. Wesselink.

Volgens de politie zijn de supporters die de spelersbus van Ajax bekogelden nog niet opgepakt. Simons liet nog weten dat zorgvuldig wordt uitgezocht hoe het kon gebeuren dat de bus van Ajax vlakbij het stadion kwam vast te zitten.

De Rotterdamse politie schrijft de opleving van het voetbalvandalisme bij de Kuip vooral toe aan de komst van een nieuwe generatie hooligans die niet luistert naar de oudere leiders binnen de supportersgroepen. Hierdoor zou de politie (tijdelijk) de greep op het voetbalvandalisme zijn kwijtgeraakt.