Philips sluit deel fabriek Roermond

Philips stopt in Roermond met de produktie van actuatoren. Door de ingreep komen 150 arbeidsplaatsen te vervallen. De Philips-vestiging in Roermond telt ongeveer 1100 werknemers. De fabriek maakt deel uit van de business groep Passive Components, op zijn beurt weer onderdeel van de divisie Componenten.

Als reden voor het besluit noemt Philips de sterk teruggevallen vraag naar actuatoren, gebruikt om elektrische impulsen om te zetten in een mechanische beweging en omgekeerd. Actuatoren worden onder meer toegepast in printers. Philips voorziet onvoldoende herstel op de middellange termijn.

Volgens bestuurder C. Plomp van de Industriebond FNV, die zich “overvallen” voelt door het besluit”, betreffen de afzetproblemen Philips' klant Epson. Deze printerproducent zou problemen hebben op de Amerikaanse markt, met name als gevolg van een slecht functionerend inktonderdeel in de apparatuur. De problemen van Epson blijken geleidelijk aan structureel te worden, aldus Plomp.Omdat Philips de problemen allang heeft zien aankomen, weigert de bond gedwongen ontslagen te accepteren.

Philips wil het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk beperken. Het concern zal proberen werknemers die hun arbeidsplaats zien verdwijnen, binnen of buiten het concern aan ander werk te helpen.