Particulieren nemen groot belang in KBB

AMSTERDAM, 26 NOV. Drie particuliere investeerders onder leiding van ex-directeur drs. P. de Ridder van het Centraal Planbureau hebben ruim vijf procent van de aandelen van het detailhandelsbedrijf KBB gekocht. Met de aankoop is, tegen de huidige beurskoers, ongeveer 75 miljoen gulden gemoeid.

KBB meldde begin oktober een belangrijke daling van de dit jaar verwachte winst.

De aankoop van de aandelen blijkt uit een mededeling van KBB in het kader van de zogeheten Wet Melding Zeggenschap in beursfondsen, waarbij grote beleggers met meer dan vijf procent van de aandelen hun identiteit moeten prijsgeven. De KBB-aandelen zijn gekocht door de investeringsmaatschappij Saestum Beheer, waarvan De Ridder enig directeur is. “Saestum heeft drie aandeelhouders, van wie ik er een ben”, zegt De Ridder desgevraagd. “Wie de twee anderen zijn zeg ik niet. De anderen hebben er geen behoefte aan om genoemd te worden.”

De Ridder was in het verleden lid van de Courtier Groep, een gezelschap van zes rijke particuliere investeerders. Courtier bezat onder meer grote aandelenpakketten in tankopslagbedrijf Van Ommeren en fietsenmaker Union. Twee jaar geleden maakten de Courtier-leden een eind aan hun beleggingsclub; de bezittingen werden verdeeld en ieder ging zijn eigen weg.

De investeringsmaatschappij Saestum, die nu de KBB-aandelen heeft gekocht, deed eerder van zich spreken als een van de grote aandeelhouders in het automatiseringsbedrijf Ordina. Dit belang is inmiddels weer met winst van de hand gedaan, zo zegt De Ridder. Of zijn partners in Saestum enkele vrienden uit de Courtier-tijd zijn, wil De Ridder niet kwijt.

Tot de aandeelhouders van Ordina behoort ook het beleggingsfonds Bever, waarvan De Ridder zelf directeur is. Ex-Courtierlid A. Strating, die zijn fortuin maakte op de Amsterdamse effectenbeurs, is naar verluidt samen met De Ridder en nog een derde ex-Courtierinvesteerder grootaandeelhouder van Bever. Strating vertelt dat zijn effectenhuis, Gestion, de KBB-aandelen heeft gekocht voor Saestum. “Ik denk niet dat u daar iets uit kunt afleiden.”

Voordat De Ridder in 1984 als directeur van het Centraal Planbureau werd benoemd, was hij directeur van het familiebedrijf Riem & Honig. Na een aantal jaren bij het Planbureau ging hij terug naar Riem & Honig. Toen dat bedrijf vervolgens werd overgenomen door papiergroothandel VRG, werkte De Ridder een tijdje als divisiedirecteur voordat hij een particuliere investeerder werd.

De Ridder zegt nog geen contact te hebben gehad met de directie van KBB, maar is wel van plan een afspraak te maken. Het lijkt hem niet nodig in een gesprek aan te dringen op wijzigingen in de strategie van KBB. “Er zijn tegenvallers in het resultaat van M&S Mode, maar ik heb begrepen dat er hard aan wordt gewerkt om naar het oude niveau terug te komen”, zegt De Ridder. Hij vindt KBB aantrekkelijk als belegging omdat het winstniveau op dit moment achterblijft. “Er is sprake van depressed earnings, en dat geeft op de beurs een onderwaardering.”

De Ridder vertelt dat de aandelen van KBB onder meer zijn gekocht toen grootaandeelhouder Vendex International enkele weken geleden zijn participatie van 36 procent in de concurrent heeft verkocht.

Voorafgaand aan die verkoop gaf KBB een zogeheten winstwaarschuwing; het resultaat zou beduidend achterblijven bij dat van vorig jaar. De aandelenkoers kelderde daarna in luttele dagen met bijna 20 procent tot 120 gulden.

    • Menno Tamminga