Matennaaien

Het loont soms om kranten van enkele dagen oud te lezen, hoewel ik daar normaal niet aan toe kom. Maar vanwege een weekje Hannover lag ik bij de Nederlandse pers op achterstand. In het vliegtuig stonden sombere verhalen over rellen rond Feyenoord-Ajax. Zo schijnt de voorzitter van de Amsterdamse club met een ijzeren staaf de bestuurskamer van zijn tegenstanders te zijn binnengetreden om duidelijk te maken waarmee zijn spelersbus en niet te vergeten de inzittenden werden belaagd.

Dat wetende sla je de krant van vrijdag jongstleden op en lees je met opgetrokken wenkbrauwen hoe de KNVB burgemeester Peper van Rotterdam beschuldigt van onzorgvuldigheid. Hetzelfde verwijt ging naar Feyenoord. De KNVB had namelijk gewild dat die wedstrijd om zes uur 's avonds zou worden gespeeld, maar Peper durfde dat niet aan omdat dan in de avondlijke duisternis zou zijn gevoetbald. En aangezien dan alle katjes zwart zijn, zouden eventuele relschoppers moeilijk herkenbaar zijn geweest.

Wetende wat men nu weet verdient het besluit van de ex-semiprof van RCH natuurlijk alle lof. Persoonlijk ben ik doorgaans niet enthousiast als een burgervader zich corrigerend uitlaat over het aanvangstijdstip van een voetbalwedstrijd. Maar Peper is van ingewijder slag dan sommige van zijn collega's. Hoewel in zijn voetbaltijd een vredelievender sfeer rond de wedstrijden hing dan tegenwoordig, kon ook destijds clubliefde blind maken. En soms was het zelfs helemaal geen clubliefde, maar gewoon haat jegens de anderen.

Iemand die het volgens eigen zeggen zo ongeveer in zijn broek heeft gedaan van angst, was Babangida. De Ajacied ging in de bus languit op de grond liggen, of kroop onder de stoelen. Hij staat bekend als een vreedzaam mens. Maar zo staat ook de centrumspits van AC Milan bekend: George Weah. Niettemin hebben officials van het Portugese Porto de beroemde Liberiaan beschuldigd van het opzettelijk afleveren en thuisbezorgen van een kopstoot aan hun verdediger Jorge Costa. Nu schijnt de neus van Costa in te harde aanraking te zijn gekomen met het hoofd van Weah, niet tijdens de wedstrijd maar er na. Dit soort dingen gebeurt bij voorkeur in gangen die naar kleedkamers leiden. Het komt nog eens zover dat ook bij terugkeer vanaf het veld de spelers niet langer gezamenlijk met hun tegenpartij door dezelfde gangen worden gevoerd, maar ploeg per ploeg. Misschien ben ik aan de teerhartige kant. Mij stoorde het al dat twee deelnemers aan het WK Tennis in Hannover weigerden de baan te betreden zonder beschermende aanwezigheid van de veiligheidsagenten. Niet dat het mij kinderachtig leek, maar het feit dat men niet zonder hen kon (de agenten waren op het verkeerde moment een broodje gaan eten) stoorde mij in het gevoelige zieltje.

Is die Weah zo'n woesteling? Nee, hij staat integendeel bekend als braafjes. Een goedaardige geweldenaar. Waar komt dan die kopstoot vandaan? Zeker weten doe ik het niet, maar er is beweerd dat de Portugees die Weahs woede opwekte, hem zeer racistisch had bejegend. Of het bewijsbaar is, lijkt de vraag. De mogelijkheid bestaat dat Weah glashard liegt en onder zijn straf uit poogt te komen. Maar het is wel mode om donkere sportmensen te kleineren en te beledigen in de hoop dat zij over de rooie gaan. En als dat tijdens de wedstrijd niet is gelukt, kan men het altijd nog na afloop proberen.

Er rust een taboe op het bekendmaken van discriminerende taal. Het gebeurt en iedereen weet het en weinigen praten er over. Onlangs hield ik een causerie voor scheidsrechters in het betaalde voetbal. Vrezende dat er geen concreet antwoord zou komen, stelde ik de heren arbiters toch de vraag wat zij regelmatig te horen krijgen? Mooi is het niet, was het antwoord maar de spelers staan onder druk en dan weet u het wel.

Ja, ze staan onder druk. Maar moet daarom de ergste vorm van matennaaien worden toegepast?

    • Herman Kuiphof