Luchtbrug voor Franse rocker

PARIJS, 26 NOV. Met 31 chartervliegtuigen waren zij gekomen, de 5.000 Franse en Belgische fans die gisteren in de Amerikaanse woestijn hun idool Johnny Hallyday (53) wilden horen zingen. De thuisblijvers krijgen vrijdag hun kans. Dan wordt het hele Las Vegas-concert door de Franse televisie op prime time uitgezonden.

In Frankrijk is Johnny Hallyday bekender dan in de Verenigde Staten. De ster, die werd geboren als Jean-Philippe Smet, is hier al een jaar of veertig prominent. Zijn roem heeft hij evenzeer te danken aan de hobbels in zijn parcours als aan zijn zangtalent. Voor de Franse roddel- en muziekbladen is zijn emotionele leven al decennia een betrouwbare bron van hard nieuws. De laatste oogst van Johnny-de-veroveraar (Laetitia) moet langzamerhand oom en tante zeggen tegen zijn kinderen Estelle en David, die ook in het showvak zitten.

Het concert in het Alladin Casino Hotel in Las Vegas verliep, volgens de eerste berichten van de massaal meegereisde Franse pers, eerst wat stroef. De held had tijdens het concert van zijn leven last van een ontsteking van de luchtwegen en enkele technische mankementen. Maar de inspiratie en de warmte-uitwisseling tussen artiest en publiek overwonnen. Het was en bleef de historische zaal waar Johnny in 1963 zijn idool Elvis Presley voor het eerst zag optreden.

Gekleed in een speciaal door het modehuis Léonard ontworpen techno-space roksmoking met bijbehorende gympen gooide de vader van de Franse rock zijn hits van toen en nu er in onverbiddelijk tempo uit. Uit eerbied begon hij met verwijzingen naar King Elvis, Eddy Cochran en Ricky Nelson, gevolgd door zijn eigen ijzeren repertoire (Rock'an'Roll Man, Comme un fou, Que je t'aime, Gabrielle), om af te ronden met nieuwe nummers, één geschreven door zijn zoon David.

Voor de duizenden fans was het een dol weekend waarin het verleden even met het heden samenviel. In de afgeladen charters (vanaf 2.500 gulden all in) werden alle hits al op de boordvideo gedraaid. Retiens la Nuit en Gabrielle heetten de twee speciale jumbo-vluchten van de Franse reis-organisator Corsair. Aparte parfums, platen en jacks maakten het feest onvergetelijk, 'een droom' in Johnny's woorden.

    • Marc Chavannes