Lire handhaaft zich goed, rente daalt

AMSTERDAM, 26 NOV. De Italiaanse lire heeft zich na het besluit van dit weekeinde dat de munt is opgenomen in het Europese Monetaire Stelsel (EMS), goed kunnen handhaven op de valutamarkt. Vanmorgen noteerde de munt 991,6 lire per Duitse mark. Dat is vlakbij de EMS-spilkoers van 990 die dit weekeinde werd afgesproken.

Ook de Italiaanse obligatiemarkt reageerde positief. Het nieuws dat de Italiaanse justitie premier Prodi overweegt te vervolgen in verband met vermeend machtsmisbruik in de periode dat hij voorzitter was van de staatsonderneming IRI, veroorzaakte gistermiddag een kleine schok, maar vanmorgen waren de obligatiekoersen hoger. Het verschil in rente op de tienjarige obligaties tussen Italië en Duitsland liep verder terug tot 172 basispunten (1,72 procent).

Spaanse obligaties noteerden vanmorgen recordkoersen, waardoor de tienjaarsrente in Spanje de Duitse tot 128 basispunten naderde. Kleiner is het Spaans-Duitse verschil nooit geweest. Beleggers gaan er kennelijk van uit dat Spanjes kansen om tot de eerste groep van deelnemers aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) te behoren in 1999 zijn gestegen.